Miljøaktivist og artist Hilja Løvvik opptrådte på markeringen med egen låt om klima, og hvordan det var å vokse opp på Grünerløkka når det ble dumpet klor i Akerselva. FOTO: My Sofie Lie Høgenhaug

Heier frem en grønnere verden

Fredag 22. november ble det holdt markering på Eidsvolls plass utenfor Stortinget for å presse frem klimaansvar på regjeringen.
Onsdag, 27 november, 2019 - 11:26

I desember skal FN holde nok en klimaforhandling, og denne gangen skal den holdes i Madrid. I forkant av klimaforhandlingene har en rekke norske klimaorganisasjoner holdt en markering på Eidsvolls plass utenfor Stortinget. På markeringen var det to ønsker som sto sentralt. At Norge må drastisk øke sitt bidrag til klimafinansiering, og at Norge innen 2030 må øke sitt utslippskutt til minst 53 prosent.

Vi har kun én klode.

Steinar Winther Christensen, leder for Besteforeldrenes klimaaksjon.


Organisasjonen Besteforeldrenes klimaaksjon håper på en klimaoppvåkning i Madrid og at landene blir enige om konkrete tiltak det er mulig og realistisk å tro på. FOTO: My Sofie Lie Høgenhaug 

Generasjonssviket

Blant deltakerne under markeringen var medlemmer av Besteforeldrenes klimaaksjon. Lederen til organisasjonen, Steinar Winther Christensen sier de føler på et generasjonsansvar for dagens klimasituasjon, og er i sterkt solidaritet med barn og unge som vil bli hardest rammet når endringene og skadene kommer for alvor. 

– Vår generasjon har pumpet olje og gass, blitt søkkrike som nasjon og vi mener all anstendighet nå tilsier en konkret og rask omstilling til fossilfri energi, forteller Christensen.

Kjøper samvittighet

Når det kommer til forventningene til FN sine klimaforhandlinger forventer Christensen kun tomme løfter. 

– FN er de eneste vi har så langt som kan gjøre en forskjell. Fra Norge forventer vi at regjeringen fortsatt satser på kjøp av klimakvoter så utslippene her hjemme stort sett kan forsette som før, sier han. 

Historien viser at målene og tiltakene Norge har hatt ikke fører til utslippskutt, mener Christensen. Han mener all leting etter mer olje og gass må stanses, da vi er i en tid hvor landet vet at verden har funnet mer olje enn vi kan bruke hvis man skal nå 1,5 til 2 graders målet fra Parisavtalen. 

– Vi må droppe troen på all vekst, også såkalt grønn vekst, sier han. 

Klimafraskrivelse


Leder i Natur og Ungdom, Gaute Eiterjord, mener det er transportsektoren og oljesektoren som trenger mest forandring. Foto: Tara Reinertsen

Gaute Eiterjord, lederen i Natur og ungdom deler Christensen sin bekymring om klimakvotene Norge bruker. Han håper på mer forpliktende planer om utslippskutt fra Erna Solberg. Når det kommer til utfallet av klimaforhandlingene som skal foregå i desember er Eiterjord usikker på hvordan utfallet vil bli.

– Kanskje vi får noe nytt og bra, eller kanskje vi får mer ansvarsfraskrivelse fra politikerne og treige forhandlinger. Jeg syntes det blir for dumt om ikke verdens politikere gjør mer nå, etter et år med enormt engasjement for klimaet. Millioner av barn og unge har streiket skolen over hele jorda og vist at de er klar for endring - spørsmålet er om politikerne er det. 

Markeringen ble holdt av en rekke organisasjoner, blant annet Natur og undom, Changemaker Norge og Besteforeldrenes klimaaksjon. Totalt var det hele 34 organisasjoner som sto bak markeringen.