Karin Nordseth engasjerer seg i homoterapi-debatten. Foto: Fredrik Holtekjølen.

Homoterapi er fortsatt lovlig

Til neste år skal Stortinget avgjøre om homoterapi skal forbys. — At det fremdeles er lovlig er utenfor min fatteevne, sier Karin Nordseth.
Tirsdag, 5 november, 2019 - 13:24

I helgen slapp Morten Hegseth sin VG-dokumentar: Homoterapi. Siden publiseringen har den skapt stort engasjement blant unge. Vi har snakket med OsloMet-student Karin Nordseth som engasjerer seg i spørsmålet. Hun mener det er helt forkastelig at homoterapi fortsatt er lovlig i Norge.

— At terapi for å kurere homofili er lovlig i Norge i 2019 er helt sinnsykt. At folk tror det fungerer er desto mer sjokkerende, sier Nordseth.

Kureres mot kjærlighet

Homoterapi baserer seg på samtaler og terapi som har som mål å drive ut homofile lyster i en. Diskursen i dokumentaren er i all hovedsak på kristne organisasjoner med rettet blikk mot homofile gutter og menn. 

Organisasjonene som praktiserer dette, tror homofili er oppvekstbetinget og ikke medfødt. Videre forklares homofili som et resultat av et anstrengt forhold med far, for tett forhold med mor eller seksuelle overgrep i barndommen. Poenget med terapien er å erstatte brutte familieforhold med Gud. 

Sårbare gutter blir misbrukt

— De tar unge gutter i en sårbar situasjon og misbruker deres tro. Vi snakker om usikre gutter som desperat søker trøst for å være annereledes, og i møtet med organisasjonene blir de fortalt de er syndige.

Nordseth mener at Morten går frem som et trygt og bra forbilde, ved å belyse temaet. Hun håper Stortinget forbyr terapien i Norge.

— Jeg håper at Stortinget åpner opp øynene og forbyr praksisen i Norge. Dette er ikke terapi- dette er misbruk.

Videre mener hun at dersom Stortinget stemmer ja for å beholde praksisen i Norge, legitimerer de ideologien om at homofili er en sykdom som kan kureres. Dette er feil, sier hun.

Ivareta unge homofiles interesser

I Hegseths dokumentar fremgår det i et intervju med statsministeren at hun er skeptisk til å forby homoterapi i Norge. Hun mener det er for stort inngripen på religionsfriheten.

— Det at Erna heller vil ivareta, det hun kaller trosfriheten, fremfor å ivareta unge gutters selvtillit er kritikkverdig. Hun burde heller støtte opp om disse usikre guttene, og kjempe for å la de bli trygge i sin seksualitet. Ikke ivareta interessene til de som ønsker å ødelegge sårbare gutter. 

Emneord: