Humanistisk Ungdom har denne uka lansert en kampanje for kritisk tenkning. Foto: Jonas Been Henriksen

Tuller med bokstavtro

Denne uken lanserer Humanistisk Ungdom en kampanje for kritisk tenkning overfor tro.
Onsdag, 27 november, 2019 - 11:41

Kampanjen har som mål å vende et kritisk blikk mot bokstavtro på en humoristisk måte. Heftet “How to Jesus” lanseres nå av Humanistisk Ungdom.

Heftet er en del av en kampanje for kritisk tenking. Humanistisk Ungdom viser til en undersøkelse fra 2018 i pressemeldigen sin. Der skriver de at det er 20 prosent av den norske befolkningen, tror på miraklene som de er beskrevet i bibelen. 

Vil ikke gjøre kritikken for alvorlig

Leder i Humanistisk Ungdom Øistein Sommerfeldt-Lysne sier man må legge vitenskapelig rasjonell tenkning til grunn. Uansett hva man tror på.

– Vi tuller litt med bokstavtro. Vitenskapen kan ikke gi svar på om det finnes en gud. Men vitenskapen kan si at vi ikke kan gå på vannet. Det er problematisk at folk tror på dette, forteller Øistein Sommerfeldt-Lysne. 

– Vi har valgt å gjøre det litt humoristisk for og gjøre det mer tiltrekkende, og ikke så alvorlig. Mye religionskritikk er veldig gravalvorlig. Vi vil ikke gå i denne fellen. Vi angriper ikke noen tro på gud. Vi ønsker å sette fram at folk tror på historier vitenskapen ikke kan gå god for, fortsetter Sommerfeldt-Lysne.

Ødelegger ikke for kristendommen

Ledende domkirkeprest Elisabeth Thorsen mener det må være greit å spøke med region og fortelleinger fra bibelen.

– Jeg har ikke sett denne kampanjen. Men generelt så må det være greit å spøke med religion. Jeg tror det er destruktivt å stenge for slike uttrykk, sier Thorsen.

– Jeg tror ikke det ødelegger for kristendommen. Heller tvert imot, avslutter Thorsen med. 

Du kan lese brosjyren her