Kjøttforretningen Strøm Larsen på Torshov har holdt på i 120 år. De har knukket koden som unngår matsvinn i julen. Foto: Caisa Linea Hagfors

Kjøtt forblir favoritten til jul

Nordmenn vil spise mindre kjøtt, men i julen er det få som er villig til å bytte ut flesk med en grønn tallerken.
Mandag, 25 november, 2019 - 11:31

– Når det kommer til jul, skal folk ha julemat. Vi kan ikke putte grønnsaker i medisterkakene fordi vi skal spise mindre kjøtt nå.Tradisjon er vanskelig å rokke ved, sier Erik Hvenegaard Sørensen til Journalen. Han har solgt julemat på kjøttforretningen Strøm Larsen på Torshov i hele 15 år. 

Ferske tall for 2019 sier at nordmenn ønsker å spise mindre kjøtt for å være mer klimabavisste. Skal vi tro Sørensen, ser det ikke ut til at nordmenn har tenkt til å forandre på noe som helst akkurat når det kommer til julemat. 

– Vi har sett at kundene våre har blitt mer opptatt av dyrevelferd, men de er ikke så veldig opptatt av å spise mindre kjøtt, sier Sørensen. Kjøttforretningen har holdt på i nesten 120 år. Sørensen mener det er lite som tyder på at vegetar-trenden vil ramme nisjebutikken deres. 


Erik Hvenegaard Sørensen har jobbet hos Strøm Larsen i 15 år. Han tror ikke at mye har forandret seg når det kommer til julemat. 

Foto: Caisa Linea Hagfors 

Kutter mest i hverdagen 

Kommunikasjonsrådgiver i kjøttleverandøren Nortura, Cornelia Koppang Henriksen, bekrefter overfor Journalen at nedgangen i kjøttspising ikke ser ut til å gå på bekostning av norske julemattradsjoner.

Også NRK meldte nylig at kjøttreduksjon er en av de mindre populære tiltakene for klima blandt nordmenn. Henriksen forteller Nortura produserer som vanlig i julen, men at de nylig startet en satsning på vegetarprodukter for å møte den endrede etterspørselen på markedet.

– Til jul er tradisjonene sterke. Det er nok mest i hverdagen det kuttes i kjøtt. I dag leverer Nortura blant annet vegetar-deig til Rema 1000 sitt konsept Meatish, forteller Henriksen.


De store dagligvarekjedene kjemper om lavest mulig pris på den tradisjonelle kjøttmaten. Resultatet av priskrigen er store mengder svinn i julen. 

Foto: Caisa Linea Hagfors

 

Svin(n) til jul

Etterspørselen etter tradisjonell julemat byr også på utfordringer. Tall fra 2018 viser at julen er høysesong for matsvinn hos forhandlerne. Julemat som ribbe, medisterkaker og pinnekjøtt er år etter år offer for heftig priskrig i butikkene, noe som kan resultere i særlig mye kjøttsvinn. 

Sørensen mener kjøttsvinnet er et større problem for matvarekjedene. Noe av svinnet kunne kanskje vært ungått dersom flere gjorde som kjøttforretningen Strøm Larsen, som kan fortelle at de knapt kaster noen ting. 

– Vi lager alt fra medisterkaker og julepølse her selv, og restene vi har bruker vi til å lage nye ting. Ribbe kan bli til bacon, for eksempel, forteller Sørensen og legger til: 

– For oss er det ikke noe problem å fryse ting, bare man har en tanke om hva man kan gjøre med det. Det er fordelen med å produsere ting selv - en dagligvarehandel har ikke den muligheten. 

Selv hevder kjøttleverandøren Nortura at de ikke opplever noe økning i svinn på i julen. Kommunikasjonsrådgiver i dagligvarekjeden Rema 1000, Torkel Nohr Fjørtoft, kunne ikke svare konkret på om de registrerer mer svinn i julen på enn andre tider av året. 

Emneord: