For Randi (90) og Jan (82) er det viktigste at maten skal smake godt. Mens Randi gledelig bytter ut kjøttmiddagen med vegetarisk mat, bytter Jan helst kjøttet ut med en god fisk. Foto: Caisa Linea Hagfors

– Godt med vegetarmat

Politikerne klarer ikke enes i spørsmålet om kjøttfrie dager på offentlige institusjoner i Oslo. Randi Bø (90) dropper gjerne kjøtt selv på julaften.
Mandag, 25 november, 2019 - 13:59

Forrige uke raste debatten mellom MDG-politiker Lan Marie Berg og folkehelseminister Sylvi Listhaug (FrP), etter at Berg uttrykte at maten som serveres i Oslo kommunes egne kantiner og institusjoner i dag trenger en grønn revolusjon.

Berg pekte blant annet på at maten strider mot statens egne kostholdsråd om at vi bør minke kjøttinntaket. Dette fikk begeret til å renne over for Listhaug, som raskt svarte at det viktigste bør være å få gi eldre mat som de liker - også kjøtt.  

Positiv til kjøttreduksjon

På Rødtvedt sykehjem får beboerne både ribbe og pinnekjøtt servert i juletiden. Spørsmålet om vegetarmat har likevel nådd ut til sykehjemmet øst for Oslo sentrum. Etter et visitt på sykehjemmet, viser det seg at det viktigste for flere av beboerne er at maten smaker godt og er sunn. Selv om Randi Bø (90) mener ribbe er det beste hun kan spise til jul, er hun positv til å innføre grønne mattiltak på sykehjem. 

— Det er viktig med sunn mat, først og fremst. Da bør man ha både fisk, kjøtt og grønnsaker, ikke minst. Jeg syntes det er godt med grønnsaker jeg, forteller 90-åringen til Journalen. 

Bø forteller at hun stort sett liker det meste de får servert, og at det viktigste er at kroppen får det den trenger gjennom sunn mat. På spørsmål om hun kunne tenke seg å få servert kjøttfrie måltider i uken, har Bø ingen harde innvendinger: 

— Jeg synes det er bra å unngå kjøtt, det er jo ikke det sunneste. Også synes jeg det er det godt med vegetarmat. Når jeg velger mat selv, vil jeg gjerne ha det. 


Randi Bø (90) er positiv til at det nå kanskje innføres vegetardager på eldrehjem. Foto: Caisa Linea Hagfors 

Kjøtt mot fisk 

Jan Sangeland (82) mener stekt sei er det beste han kan spise. Han er ikke like positiv som Bø til vegetariske middager, men bytter gjerne ut kjøttet med sjømat. 

— Nei, nei, nei. Ikke tale om, jeg vil ikke ha noe vegetarmat. Nei, takk. Men jeg kan ta fisk, sier Sangeland. 

I julen vil 82-åringen helst spise ribbe eller pinnekjøtt. Han kunne aldri forestilt seg en kjøttfri julemiddag, i motsetning til Bø, som forteller at hun gjerne kan spise både vegetarisk og kjøtt til jul. Sangeland mener imidlertid at det som blir servert de andre dagene i året er ikke like nøye, så lenge det smaker godt. 

— Vi spiser jo det vi får. Jeg er så gammel at jeg gir pokker i å spise sunt, forteller Sangeland og legger til: 

— Men stekt purre er jo godt det også. Dersom Miljøpartiet de Grønne får det som de vil, skal kjøttforbruket ved offentlige institusjoner i Oslo halveres innen 2023. Forslaget ble lagt frem tidligere i høst i byrådserklæringen etter valget. 

Det er flere som har reagert på byrådserklæringen, som er tydelig preget av MDGs miljøsatsning. Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum har blant annet kalt forslaget for “fanatisk” og “hysterisk”.

Emneord: