Flere internasjonale forskere hadde tatt turen til matematikkbygget på Blindern for å feire den avdøde nobelprisvinneren Odd Hassel. Foto: Caisa Linea Hagfors

Ikke lenger glemt

Universitetet i Oslo slo et slag for forskningen og hyllet nobelprisvinner Odd Hassel.
Onsdag, 6 november, 2019 - 12:10

Det var en stor forsamling av forskere som tok turen for å feire jubileet til den avdøde kjemikeren Odd Hassel. Torsdag 31. oktober var det femti år siden Hassel vant nobelprisen i kjemi for sin fremragende forskning på sykloheksanet. 

En hyllest til forskningen

Arrangementet ble åpnet av rektor ved Universitetet i Oslo (UiO), Svein Stølen, som uttalte til forsamlingen at dette jubileet er ekstra spesielt på grunn av hans egen bakgrunn som kjemiker. Arrangementet, som ble holdt på engelsk med en stor andel internasjonale gjester, hadde navnet “On Hassel’s shoulders”. Tematikken som ble reist på jubileet er nettopp hvordan all forskning bygger videre på tidligere forskning, og viktigheten av å kunne erkjenne dette selv femti år senere. Rektor Stølen presiserer at dagens arbeid innenfor kjemi fortsatt hviler på Hassels skuldre, og legger til: – Premisset for all forskning er kunnskap. Drivstoffet er nysgjerrighet. 

Videre benyttet UiO-rektoren anledningen til å trekke frem ulike forskningsmeritter skolen i dag kan bruke. Stølen omtaler UiO som en av de fremste forskningsinstitusjonene i verdensklasse. 

Ikke glemt

Seniorekspert ved Kjemisk institutt, Kari Kveseth, hadde ansvaret for feiringen. Selv møtte hun Hassel som som student ved Kjemisk insitutt på 1960-tallet. Hun håper at feiringen vil bidra til å sette lys på en nobelprisvinner som noen omtaler som “Norges glemte nobelprisvinner”.

Fra scenen beskrives Hassel som en ydmyk og modig forsker som var fast bestemt på å komme til bunns i spørsmålet om hvilken form et sykloheksan har. Han fant ut at det kunne opptre i flere ulike romlige strukturer uten at atomene i molekylet bytter plass. Dette var og er helt avgjørende for å forstå kjemiske reaksjoner. 

Spesiell dag

Ernst Hassel er nevøen til den avdøde nobelprisvinnende kjemikeren. Han forteller om en lang dag med markering av onkelen med både forelesning, paneldebatt og utstilling i kjemibygget.– Det er vel bare fjorten nordmenn som har vunnet nobelprisen. Da er det jo ekstra stort med en nobelprisvinner i familien, sier Ernst Hassel til Journalen.

Emneord: