Kreftforeningene er enstemmige: Solarium er skadelig. Foto: Silje Kilmork Vemøy

– Jeg får helt vondt i magen

Kreftforsker mener at solarier bør forbys i Norge.
Tirsdag, 26 november, 2019 - 13:16

Vi befinner oss i den mørkeste tiden på året, og med unntak av byens stadig økende julebelysning, lever vi store deler av døgnet i stummende mørke. Er du en av dem som tenker at solarium kan være et smart tilskudd til påfyll av D-vitamin, i mangel på naturlig sol? Kreftforsker ber oss styre unna. Tidligere i år publiserte nemlig flere norske kreftforeninger, Oslo Universitetssykehus og Folkehelseinstituttet, en rapport der de går ut med et felles standpunkt:  Solarium er kreftfremkallende og en uegnet kilde til vitamin D. 

Norge på verdenstoppen i hudkreft

– Det er UVB-stråler som gjør at kroppen produserer D-vitamin, og dette finner vi både i solarium og i naturlig sol. Problemet er at andelen UVA-stråler er mye høyere i solarium enn ute, og tilsvarer tropisk solstyrke. Da er det stor fare for å bli brent. 

Dette sier forsker i Kreftregisteret, Trude Eid Robsahm. Hun forsker på hudkreft, og kan fortelle at det står dårlig til med utviklingen av hudkreft her til lands. Faktisk ligger Norge på tredjeplass i verden i forhold til antall innbyggere, rett bak Australia og New Zealand. 

– Det sier jo litt, ettersom disse to landene ligger på en helt annen breddegrad enn Norge. Nordmenn er svært opptatte av å bli brune i sola, og vi reiser ofte til solrike steder. Problemet er at den lyse huden vår ikke tåler det, sier hun. 

Vitamin D

  • Livsviktig for opptak av kalsium i kroppen, som igjen sørger for opprettholdelse av et sterkt skjelett. Vitaminet er også viktig for et sterkt immunforsvar. 
  • Kroppen produserer vitaminet gjennom solstråler i huden. Derfor anbefaler helsemyndighetene å innta tilstrekkelig med fet fisk i de norske vintermånedene, og eventuelt fylle på med kosttilskudd. Kilde: NHI.no

Får vondt i magen

Robsahm sier også at det har en sammenheng at befolkningen blir eldre. Vi utsettes for sol over et langt liv, og totalt sett eksponeres for en større mengde sol. Hun sier at solariene bidrar svært negativt til dette, og at vi først og fremst må jobbe for en holdningsendring hos de unge. 

– Vi ser at de unge tar mest sol, da de er mer opptatte av å være brune året rundt. Og en 18-åring går jo ikke nødvendigvis rundt og bekymrer seg for å få hudkreft om 20 år. Så vi må begynne med de unge, og lære dem å ta vare på vårt største organ. 

Robsahm kan fortelle at tilfellene av særlig krefttypen melanom (tidligere det vi kalte føflekkreft), øker hvert eneste år i Norge. Samtidig åpnet det nylig en stor Brun og Blid-filial på Grünerløkka. Hadde det vært opp til forskerne, skulle dette blitt forbudt på samme måte som røyking innendørs. 

– Det er myndighetene som bestemmer, men vi må bidra med informasjon om tall og forskning. Solarium øker kreftfaren, og det svaret er det to streker under. Derfor får jeg helt vondt i magen når jeg ser at nye solarier dukker opp i Oslo sentrum. 

Leder for Brun og Blid ikke enig

Daglig leder for Solsenterdrift AS, Asle Eikeland, er enig i viktigheten av å unngå å bli brent, men påpeker samtidig at kreftforeningene kun forsker på kreftfare – og ikke på alle de positive effektene av sola. Han er ikke enig i rapportens oppfordring om at kosttilskudd er en tryggere måte å få i seg nok vitamin D på. 

– Kreftforeningen forsker jo kun på kreft av solstråler, på samme måte som de forsker på faregruppene rødt kjøtt, salt osv. Vi mennesker trenger sol. Man må gjerne sitte inne hele dagen og spise piller for å få i seg vitamin D, men det strider jo mot naturen og  hvordan vi er skapt. 

– Men det er vel ingenting naturlig med solarium? 

– Nei, det kan du si. Men vi er skapt for å leve ute i solen, og det er generelt altfor lite sol her i Norge. Og når vi sitter inne på et kontor hele dagen, er det ikke rart at vi får sjokk når vi plutselig kler av oss i sola. Solarium inneholder de samme stråletypene som sola ute, derfor anbefaler vi ti minutter i uka for å øke inntaket av vitamin D. 

 


Solariumsreglementet har blitt strengere, og siden 2012 har det vært forbudt å ta solarium for personer under 18 år. Foto: Silje Kilmork Vemøy

Vitamintilskudd er godt nok

Robsahm understreker at vi absolutt må være ute når det er sol, ikke minst fordi lyset er viktig for den mentale helsen vår. Men vi må passe på mengdene, og det livsviktige D-vitaminet kan vi med fordel ta gjennom tilskudd. 

– D-vitamin via kosten er selvsagt optimalt, men det er realitivt få matvarer som inneholder dette vitaminet (eksempelvis fet fisk, egg og den grønne melka som er tilsatt D-vitamin). Tilskudd er derfor helt fint, enten gjennom tran eller andre former, sier hun. 

Og planlegger du en visitt til lysere deler av verden i vinter, har Robsahm en klar oppfordring. 

– Unngå for enhver pris å bli solbrent.