På denne utstillingen får gjestene muligheten til å observere grafisk arbeid av nordisk samtidskunst. Foto: Sophia Zhichkina

Kunstverket fyller 30 år

Galleriet åpnet for jubileumsutstilling på lørdag. Markeringen varer til 21.desember.
Tirsdag, 26 november, 2019 - 11:13

Klokken tolv åpnet dørene i Kirkegata og kunstinteresserte strømmet inn. Bare et kvarter etter åpningnen var galleriet fullt. 

Å være idealist


Merete Hovdenak, utstillingsansvarlig på Kunstverket. Foto: Sophia Zhichkina

Utstillingsansvarlig Merete Hovdenak synes det er veldig spennende å kunne vise frem alle kunstnerne som galleriet har hatt kontakt med de siste årene. 

– Er 30 år lenge?

– Ja, i galleriverden er det det. Det er ikke så veldig mange som klarer å holde trykket oppe. Det vil si å få til flere prosjekt samtidig som å utvikle kundegruppa og hvem man representerer. Det har Kunstverket gjort jevnt og trutt gjennom alle 30 år, sier Hovdenak.

– Hvordan føler du Kunstverkets suksess har vært de siste 30 årene?

–  Veldig stor. Etter at vi flyttet til dette galleridistriktet har vi opparbeidet oss nye kundegrupper. Vi er også veldig godt besøkt. Noe som gir oss muligheten til å ha en utstilling som denne, sier Hovdenak.

Petter Morken, daglig leder på Kunstverket, forteller at det ikke er mange galleri i Oslo som er like gamle som dem. 


Petter Morken er daglig leder på galleriet. Foto: Sophia Zhichkina

– Hvordan har dere klart å holde på så lenge?

– Du skal være en idealist for å holde på med det her. Det er både langsiktig og mye jobb. En av grunnene til at vi har overlevd er at vi alltid setter kvalitet først når det kommer til kunsten og måten galleriet blir drevet på, sier Morken. 

Utstillingen består av det nyeste arbeidet til rundt 30-40 kunstnere som galleriet har hatt et tett samarbeid med de siste 30 årene. Vanligvis blir det arrangert separatutstillinger som bare får vist en kunstner. Kunstverket representerer grafikk og arbeid på papir fra nordiske samtidskunstnere. 


Her blir kunsten til Tom Gundersen, Sverre Malling, Sverre Bjertnes, Bjarne Melgaard, og Siw Lurås presenert.Foto: Sophia Zhichkina

Doble utstillinger

Kunstverket formidler kun arbeid på papir og grafisk arbeid av nordisk samtidskunst. Denne spesialiseringen gjør slik at galleriet skiller seg ut fra andre i Oslo. I andre toppgallerier er det for det meste skulptur eller maleri som er separatutstillinger. I motsetning til andre gallerier, jobber Kunstverket langsiktig med sine kunstnere.

– Hvordan gjør dere det hvis kunstneren ønsker å stille ut maleri?

– Ofte har vi doble utstillinger hvor kunstneren både har maleriutstilling i et annet galleri og grafikkutstilling her, sier Morken.

Det handler om å lære

Kunstverket ønsker å gi publikumet sitt mer kunnskap om kunstnerne de presenterer. De mener det kan være fascinerende å få med seg et verk på utstilling, men de ønsker også å formidle om resten av verkene til den enkelte kunstner. De er åpne for å kunne bla frem verk og presentere alt de har i grafikkskuffene. 

– Jo mer man kan se av en produksjon, jo bedre kjent blir man også med den enkelte kunstner, sier Hovdenak.


I underetasjen på galleriet oppbevares det mer kunst. Foto: Sophia Zhichkina 


Kunstverkets store vinduer kan vekke interessen til forbigående. Foto: Sophia Zhichkina