– Norsk olje koker kloden, la olja ligge, roper publikum, før ordstyrer har fått avsluttet møtet. Foto: Vilma Taubo. Foto: Vilma Taubo

Kuppet omstridt dialogmøte

Innspill fra et engasjert publikum dominerte Equinors dialogmøte om klima og energi.
Tirsdag, 26 november, 2019 - 14:12

I løpet av høsten har Aftenposten Event og Equinor invitert til flere dialogmøter om klima og energi rundt i Norge.

– Vi ønsker å engasjere ungdommen. Vi sitter på et stort komplekst problem som veldig mange er opptatt av, og det å prøve å belyse den problemstillingen er hensikten med hele initiativet vårt, sier Henriette Udrum.

Hun er direktør i Equinors enhet for forskning og teknologi, og satt i panelet under torsdagens arrangement i Oslo.

Savnet Equinor-ledelsen

Aurora Kobernus er leder i Naturnvernstudentene på UiO. Sammen med flere ungdomspartier og miljøorganisasjoner hadde hun planlagt å møte opp for å stille kritiske spørsmål og komme med innspill. Kobernus syntes møtet torsdag kveld var provoserende. 

– Måten vi ikke blir møtt av en eneste direktør eller seriøs og viktig person i Equinor viser bare at vi ikke er så viktige for dem. De vil bare at vi skal få ut litt damp, og når de er ferdige med oss så er vi ikke så viktige lenger, sier hun.

Henrik Habberstad er leder for kreativ strategi i Equinor. Han satt ikke i panelet, men var til stede under møtet.  

– Jeg vil jo si at det er folk fra ledelsen her, men ikke fra toppledelsen. Toppledelsen er i alle fall veldig interesserte i dette, så dette her er også noe som er på deres agenda, sier han.

Habberstad sier at ledelsen i Equinor forventer rapporter fra dialogmøtene.


Panelet besto av Christina Schieldrop, produksjonsdirektør i Gullfaks, Fabian Ødeskaud, prosjektkontrollør, og Henriette Udrum, direktør i Equinors enhet for forskning og teknologi. Foto: Vilma Taubo


Eleonora Minchebva fra Grønn Ungdom og Cari Anna King fra Spire hadde møtte opp i forkant av møtet for å lage plakater. Foto: Vilma Taubo

– De fortjener å få litt juling

Fabian Ødeskaug, prosjektkontrollør i Equinor, satt i panelet for første gang i Oslo. Han syntes det var viktig å få fram forskjellene mellom ham selv, og de som har vært i selskapet i tjue år.  

– For å forberede meg har jeg hørt med andre i selskapet som har vært med tidligere om hva de hadde å si, og om hvordan de opplevde det. Også leste vi litt om sånne typiske problemstillinger som kan komme opp når vi snakker om klima når vi snakker om energi, og når vi snakker om Equinor.

Siri Kristiansen, stand up-komiker og radioprogramleder, har vært moderator for panelet under alle dialogmøtene. Oslo er den eneste plassen det kun har vært folk fra Equinor i panelet.

– Jeg syntes at Equinor svarer godt for seg, men hører også at de gir svar som jeg som ung ikke hadde vært fornøyd med.

Hun tror samtidig at de kommer med de svarene de har.

– Jeg synes de fortjener å få litt juling, samtidig som det virker som om de får det for ting som er større enn dem også, sier Kristiansen.

Aurora Kobernus håper at Equinor kan møte ungdommen på alvor neste gang.

– Da blir det toppdirektørmøte mellom ungdommen og direktørene, hvor de viser fram sine faktiske tiltak, sier hun.


Aurora Kobernus, leder for Naturvernstudentene på UiO, kom med kveldens siste innspill. Foto: Vilma Taubo

Forventet “grønnvasking”

Aurora Kobernus hadde ingen store forventninger i forkant av dialogmøtet.  

– Equinor startet med å grønnvaske seg selv nå i flere måneder under klimasøksmålet, så forventningene mine var jo bare mer grønnvasking.

Miljøpartiet De Grønne-politikeren Eivind Trædal gikk hardt ut mot Equinor-annonse i Aftenpostens podkast Forklart tidligere i høst.  

Stabssjef i Aftenposten, Morten Andersen, sa til Medier24 at de ikke har noen interesse av å lure noen.

Henrik Habberstad fra Equinor sier de har vært tydelige på det finansierte innholdet fra start, men at det også har kommet forventede reaksjoner i etterkant.

– Vi ser jo her i dag at det er noen dilemmaer i debatten, så at noen reagerer på det var litt som forventet.

Pressens faglige utvalg behandler nå en klage mot den omdiskuterte annonsepodkasten. Klagen omhandler skillet mellom journalistikk og reklame.


Innspillene fra salen var mange. Det ble klappet for innspill og spørsmål, men ikke for svar fra panelet. Foto: Vilma Taubo


– I kveld skal vi kuppe det Equinor kaller dialogmøte, sa leder i Grønn Ungdom Oslo, Nora Selnæs, før møtet torsdag kveld. Foto: Vilma Taubo

Lang vei å gå

Paneldeltaker Fabian Ødeskaug sier etter dialogmøtet at Equinor har mye igjen å gjøre.

– Men jeg håper at jeg fikk sagt noe som noen i salen er enige i, og jeg vet at mye ble sagt i salen som jeg er enig i, sier Ødeskaug.

Aurora Kobernus mener at spørsmålene ble godt møtt fra publikum, men var svært skuffet over svarene.

– Det er viktig å vise at det er spørsmål vi alle brenner inne med, og som vi har hatt lyst til å spørre, men så får vi jo ikke svarene vi har lyst på. Enten så finnes de ikke nå, eller så vil de ikke si sannheten, sier hun.