Forfatteren Lyn Julius og styreleder i MIFF og HJH Jan Benjamin Rødner diskuterer historien og forteller om boken Fordrivelsen. Foto: Idun Teeuwen

Minnedag for de ukjente flyktningene

Litteraturhuset holdt mandag 18. november minnedag for jødiske flykninger fra arabiske land.
Tirsdag, 19 november, 2019 - 14:36

Arrangementet startet opp i fjor, og ble i år holdt for andre gang. Arrangørene Hjelp Jødene Hjem (HJH) og Med Israel For Fred (MIFF) ønsker å fortelle en historie som de mener ikke får nok oppmerksomhet.

Her var det flere talspersoner som snakket om hvordan flere tusen jødiske flykninger fra arabiske land måtte flykte fra 1940 til 1960 tallet, og hvordan dette ikke har fått den anerkjennelsen eller kompensasjonen på lik linje med andre. 


Rebekka Rødner har stor lidenskap for å føre videre historien om de jødiske flykningene. Foto: Idun Teeuwen

 – Dette er en historie som ikke har blitt anerkjent eller fortalt. Andre historier har overdøvet denne, forteller Rebekka Rødner, daglig leder av HJH til Journalen. 

Lite bevissthet om det

– Dette er et tema som blir totalt ignorert i Norge. Det er veldig lite informasjon om det, og denne ideen om at det ikke finnes jødiske flykninger fra midtøsten og arabiske land er en falsifikasjon av historien, sier Rødner. 

Rødner forteller at det ikke er mange jøder i Norge, i alt bor det rundt 1400 her. Videre forkklarer hun at det derfor ikke er et tema man snakker mye om i Norge. Hun har ikke merket noe engasjement fra det Jødiske miljøet i Oslo om dette temaet, men dette er noe hun ønsker å forandre. 

Ensidig diskusjon

Rødner mener dette er spesielt aktuelt grunnet Israel-Palestina konflikten, og hvordan den blir diskutert i Norge. 

– Dette er en viktig del av Midtøstens historie og Israels historie. Vi ser at det i Norge i dag ofte bare er plass til et narrativ, og i demokratiet Norge går ikke dette an. 

– Vi må ha muligheten til å snakke om dette på en god, voksen og kontruktiv måte. 

Boklansering 

Samme kvelden ble den norske oversettelsen av “Uprooted, How 3000 Years of Jewish Civilization in the Arab World Vanished Overnight” skrevet av Lyn Julius lansert. Boken handler om de  rundt 850.000 jødiske flykningene som måtte flykte fra sine hjemland i midtøsten og Nord-Afrika fra 1940 til 1960 tallet. 


“Fordrivelsen” er den norske tittlene til boken. Foto: Idun Teeuwen

 

Emneord: