Oppussingen av Bøler bibliotek er godt igang. Foto: Martha Monasdatter Lynne

Pusser opp verneverdig bibliotek

Målet er at biblioteket på Bøler skal se ut som det gjorde i 1972.
Fredag, 22 november, 2019 - 16:59

Det er Bøler Samfunnshus SA som eier bygningen fra 1972, og det er de som har tatt initiativ til reparasjon og oppfriskning av fasaden.

Deichman drifter biblioteket, og står for bytting av hoveddør og oppgradering av belysning og skilting, forteller Mari Gudim Torp, seksjonsleder for Bøler og Oppsal Deichman bibliotek. 


Mari Gudim Torp, seksjonsleder for Bøler og Oppsal Deichman bibliotek. Foto: Martha Monasdatter Lynne

Tilbake til opprinnelig form 

– Vi har lenge hatt lyst til å sette biblioteket tilbake til «gammel stand» både utvendig og innvendig. Vi er et av få bibliotekbygg i Oslo som er bygget som bibliotek og har egen bygning, ikke som del av et samfunnshus eller skole. Og arkitekten bak bygget, Sverre Fehn, er internasjonalt kjent. Dette er vi stolte av og vil løfte frem, sier Torp.

Torp informerer om at arbeidet med fasaden blant annet består av å fjerne rødfargen som har preget bygningen. Bygget ble malt i denne fargen på 80-tallet for å dekke over graffiti.

Ifølge Torp er dette i tråd med arkitektens tanker om hvordan fasaden skulle se ut. Det er også bedre for betongen å ikke være dekket av maling.

– Bygget er på gul liste, og dette tar vi hensyn til. Vi jobber tett med arkitekter som kjente Sverre Fehn og hans tanker, og rådfører oss med alt fra valg av lamper til farge på døra. Vi ønsket oss for eksempel dører med vindu der man kan se hva som foregår inne i bibliotekrommet, men dette er ikke i tråd med Fehn sine tanker om bygget. Så nå omfavner vi arkitekturen og spiller på lag med den, sier Torp.

Oslo kommune har satt bygninger de anser som verneverdige kulturminner på gul liste. Biblioteket på Bøler er en av dem.

Vil styrke identiteten

Torp tror oppussingen vil styrke identiteten til biblioteket.

– Et av målene er å styrke identiteten til biblioteket og løfte frem arkitekturperlen «Bøler bibliotek av Sverre Fehn». Døra i hovedinngangen byttes hovedsakelig av funksjonelle grunner, men får samtidig riktig design. Belysning og skilting byttes til mer moderne preg, som samtidig passer bygget godt.

Ifølge Torp vil biblioteket bli mer innbydende for publikum.  

– Det vil bli et enda mer synlig og inviterende bibliotekbygg. Dette er i hovedsak en utvendig oppussing, men vi har også åpnet opp i vindfanget innendørs. I løpet av neste år håper vi å kunne pusse opp enda mer innvendig også, sier Torp.

Reaksjoner fra befolkningen 

Torp forteller at de har fått mange spørsmål fra publikum om hvorfor de fjerner den røde fargen som har preget bygget siden 80-tallet.

– Vi får mange spørsmål om hvorfor vi har fjernet den rødrosa fargen, som flere tror bestandig har vært der. Når vi forklarer tanken bak er det mange som blir imponert og fornøyde, mens andre synes vi burde male bygget rødt igjen, sier Torp.

Alle hun har vært i kontakt med, har vært enige om én ting.

– Felles for alle vi snakker med er at de er glade for at det satses på bibliotek. Etter flere runder der Bøler bibliotek har vært truet av nedleggelse, er det endelig en tydelig satsing på lokalbiblioteket. Det har vært vanskelig å være bibliotekbruker på Bøler siden starten av september, med mye støy og rot rundt hele bygget. Jeg tror mange blir glade når arbeidet nå nærmer seg slutten, sier Torp.

Biblioteket har holdt stengt en periode. Nå åpnes det for publikum mandag den 25. november.

Ifølge Torp er det uvisst når oppussingen er helt ferdig.

Emneord: 
Tags: