Populært quiz spill med pengegevinster åpner for trakassering

Spillet Primetime har i det siste blitt svært populært i Norge. Quiz spillet som gir deltakere mulighet til å vinne fysiske penger er opptatt av å forhindre digital trakassering.
Mandag, 25 november, 2019 - 10:56

I den siste tiden har flere fått invitasjoner til å spille Primetime. Quizspillet som har tatt Norge med storm, har siden oppstarten i mars, fått hele 150 000 nedlastninger i Norge. Appen er orginalt svensk, og hadde kun 41 deltakere under første livesending. Totalt har appen nå over 1,3 millioner nedlastninger i Sverige. En som var ekstra tidlig ute med å spille var influenser Martine Halvorsen.


Influenser Martine Halvorsen var tidlig ute med å spille primetime. Foto: privat

– Det var veldig stort i Sverige da jeg bodde der. Jeg spiller det av og på nå som det har kommet til Norge. Ofte med mor og far. Jeg har konkuransse instinkt så det moro og spille i sosiale sammenhenger, sier Halvorsen.

Sjef i Primetime-Norge, Gunnar Gunnersen, forteller at de har store planer om å erobre Norge.

– Vi har store ambisjoner. I Sverige har de rundt 150 000 tusen deltakere/seere på sine sendinger. Vi vil oppnå de samme tallene i Norge, konstanterer Gundersen.

Trakassering i kommentarfelt

I Appens live-sendinger, som Gundersen forteller sendes fra deres studio i Sverige, leder en vert deltakerne interaktivt gjennom quizrunder. Tre svaralternativer vises på skjermen der deltakere har 10 sekunder på å svare. Deltakere må svare riktig på alle 11 spørsmålene om man skal vinne. Deltakere kan også kommunsere med hverandre og med verten via en interaktivt kommentarfelt i bunn av skjermen. Dette har også bidratt til at vertene som er nordmenn, bosatt i Stockholm, må være hardhuda, sier Gundersen.


Sjef i Primetime-Norge Gunnar Gundersen. Foto: privat

Gundersen beskriver et problem med det han kaller “idioter”.

– Det er et samfunnsproblem at folk ikke klarer å oppføre seg digitalt.

Martine Halvorsen stiller seg kritisk til at appen i det hele tatt har et kommentarfelt.

– Jeg ser sjelden noe konstruktivt i kommentarfeltet. Jeg ser flere ganger at vertene får kommentarer på utseende eller måten de snakker på. Det er generelt bare masse unødvendige kommentarer der.

Spørsmål om BH-størrelse

En annen bruker av appen beskriver en episode som forekom etter en kvinnelig vert ble trakkasert for utseende hennes. Den kvinnelige verten hadde på seg en tettsittende topp. I kommentarfeltet ble hun bedt om å hoppe opp og ned, og fikk spørsmål om BH-størrelsen hennes. Gundersen forteller at kommentarfeltet har filtrering, som bidrar til at visse ord ikke kan brukes. Dessverre klarer noen å lure seg unna filtreringen.

– Det forekommer at ubehgaelige kommentarer dukker opp. For å unngå slike episoder går vi inn i kommentarfeltet i etterkant. Der utestenger vi folk fra chatten i tre månender, sier Gundersen.

 

Man kan vinne fysiske penger

I Norge er det omlag 10-20 000 deltakere i hver sending. Vinnerne deler pengegevinsten, og får mulighet til å få overført beløpet til bankkontoen eller å gi dem til et veldedig formål. 

– Pengepremien kommer fra komersielle samarbeid. Vi, som andre komersielle produkter, er avhengig av annonseinntekter, sier Gundersen.

Rannveig Gram Skår, rådgiver i Lotteritilsynet, forteller at de ikke har kontrollert Primetimes virksomhet. Hun forteller at alle som opererer i Norge selv har ansvar og må sørge for at de opererer innenfor lover og regler.

– Vi får mange tips om markedsføring av pengespill. Vi vurderer kontinuerlig hvordan vi skal legge opp tilsynsarbeidet vårt for å få best mulig effekt, sier Skår.

Gundersen følger opp med at de opererer innenfor Norsk lovverk, da de ikke driver lotteri.

– Primetime er et kunnskapsspill og er registrert deretter. Vi driver ikke lotterivirksomhet. Det er ikke trekninger og pengepremiene er ikke store nok til å leve av.

Influenser Martine Halvorsen synes ikke måten primetime operer på er problematisk.

– Jeg spiller ikke Primetime for å bli rik. Når man deler 500 kroner på 300 stykker så blir det ikke noe særlig. Jeg synes derimot at det er veldig kult at man kan velge å donere pengene til et veldedig formål.