Det diskuteres om hvilke lyder som er vanskelige å uttale på norsk, dette er forskjellige for de ulike morsmålene rundt om i verden. Foto: Sofia Björlin

Tar ansvar for egen læring

På Tøyen organiserer "Sammen om en jobb" et gratis tilbud for folk som vil forbedre språkkunnskapene sine.
Tirsdag, 19 november, 2019 - 12:54

Mandag 18. november kl. 17.00 møtte språkinteresserte opp for å lære mer om hvordan de kan forbedre sitt språkøre. Workshopen er delt i tre deler, med ulikt tema for hver kveld. Deltakere fra alt mellom 20 og 60 år har vært med på workshopene. 

“Sammen om en jobb”

Hovedjobben til “Sammen om en jobb” er et mentorprogram for høyt utdannede innvandrere som hindres i arbeidslivet når de kommer til Norge. Dette kan være pågrunn av blant annet norskkunnskapene sine. 


Bel Kumari Thapa Pun fra Nepal, og datteren Sneha Thapa, så undervisningen gjennom vinduet på Frivilligsentralen og bestemte seg for å bli med. Maymoona Eldow, som snakker arabisk, har vært med på undervisningen før. Foto: Sofia Björlin

Varierte deltagere

Erlend Skarsgard Nyheim underviser på workshopen på Frivilligsentralen, og er også med på å koordinere mentorprogrammet. 

– I starten var det en helt annen gruppe, og mange fra nærmiljøet møtte opp. Nå er det mer variert, og det kommer mange med ulike bakgrunner og ulike aldre, sier Nyheim. 


Nyheim lærer bort ulike teknikker til bedre læring, og han legger vekt på at ikke alle studieteknikker passer hver enkelt. Foto: Sofia Björlin

En av kveldens deltagere var Eugenia Thapa fra Hviterussland. Hun flyttet til Norge for noen uker siden, men begynte norskopplæringen allerede 1 år før hun flyttet. 

Nepalske Bel Kumari Thapa Pun har en 5-årig utdanning, og har også tatt engelske kurs på OsloMet.

– Det er vanskelig å komme inn i norsk arbeidsliv hvis ikke du har den samme kjennskapen til arbeidslivet, arbeidsplassen eller nettverket. Det er kjipt om man kommer med lang erfaring, og ikke får brukt den her, sier Nyheim. 


Ulike ord kan være utfordrende å uttale basert på hvilket alfabet man har i sitt morsmål. Foto: Sofia Björlin

 

Emneord: 
Tags: