Tinder tar grep mot transtrakassering

Mange transpersoner har opplevd å få Tinder-kontoen sin blokkert uten grunn. Nå endrer datingappen rutinene sine.
Onsdag, 27 november, 2019 - 12:42

Tidligere i november la administrerende direktør i Tinder, Elie Seidman, et blogginnlegg på plattformens nettside hvor hun adresserte appens transkjønnede brukere. Bakgrunnen var at selskapet er i en prosess om å endre retningslinjene sine, for å forhindre at transpersoner får kontoene sine sperret.

Blokkerte kontoer

I innlegget forteller Seidman at det har vært et problem at transpersoner, særlig transkvinner, har fått kontoene sine blokkert etter å ha blitt rapportert av andre brukere, på tross av at de ikke har brutt Tinders retningslinjer. Omfanget av problemet har kommet frem etter at appen åpnet for brukerstøtte via Twitter, hvor de har fått mange henvendelser fra folk som har opplevd å bli utestengt på grunn av kjønnsuttrykk.

Dette er grunnen til at appen nå tar grep for å forhindre trakassering basert på kjønnsidentitet. Tidligere har appen fungert slik at dersom en brukerprofil rapporteres av andre brukere nok ganger, vil kontoen sperres automatisk. Nå skal slike gjentatte rapporter behandles av et «eskaleringsteam» før profilene fjernes, ifølge Seidmans blogginnlegg.

Inkluderende fellesskap

Appen åpnet for noen år siden for at brukerne kan definere eget kjønn gjennom en “flere kjønn”-funksjon, men disse innstillingene vises ikke til andre brukere de møter. Tindersjefen understreker at de ikke kommer til å la brukere velge å ikke få opp mennesker som har definert seg som transseksuelle i sine egne innstilinger, på tross av at kontoene rapporteres oftere. Hun skriver, «Vi vil alltid gjøre det vi kan for å skape et inkluderende fellesskap på Tinder.»

Ukjent omfang i Norge

Ettersom Tinder er en internasjonal app uten en egen avdeling i Norge, er det ikke sikkert hvor fremtredende slik blokkering av kontoer har vært her hjemme. Leder i Skeiv Ungdom, Odd Thomassen, sier de ikke kjenner til om dette er et problem også i Norge. 

- Jeg er dessverer ikke kjent med denne saken fra før, sier Thomassen.

SkU-lederen fant heller ingen andre i organisasjonen som kjente til tilfeller hvor dette har forekommet. Det kan likevel ikke utelukkes at problemet også har rammet norske brukere av datingappen.

Tinder har ingen norsk pressekontakt. Tinder internasjonalt har ikke svart på henvendelse fra Journalen.