Hedda Marie Svee (19) er medlem av Den Norske Kirke, men hun tror ikke på Gud. Foto: Kristina Hågensen

Tre av ti tror på Gud

Nye tall fra kirkerådet viser at kun tre av ti kirkemedlemmer tror på Gud. Hedda Marie Svee er blant flertallet.
Mandag, 4 november, 2019 - 13:38

Den 31. oktober publiserte Den norske kirke tall fra en medlemsundersøkelse gjennomført av Kirkerådet. Undersøkelsen handlet om hvor mange av kirkens medlemmer som tror på Gud. Direktør i Kirkerådet Ingrid Vad Nilsen sier til Den norske kirke at undersøkelsen hadde flere svaralternativer enn bare ja og nei. Med dette åpner de for både tvil og tro.

Undersøkelsen viser også hvor mange som er helt sikre på at Gud ikke finnes, ber til Gud eller som tror av og til. Den norske kirke skriver at et flertall av deltakerne har positive holdninger til kirken.

Naturlig å være medlem

Hedda Marie Svee er medlem av Den Norske Kirke. Hun ble døpt som barn, og konfirmerte seg i kirken. Likevel tror hun ikke på Gud.

– Jeg tror ikke på Gud slik Gud er beskrevet i Bibelen. Jeg tror at det er noe større vi mennesker ikke vet om, og jeg tror på vitenskap, sier Svee.

Videre forteller hun at hun synes det er naturlig å være medlem av Den norske kirke. Sveen mener at selv om hun ikke vil beskrive seg selv som kristen så er det riktig for hun å være medlem.

– Jeg har ikke kjent noe behov for å melde meg ut av kirken, for det føles naturlig å være medlem. Jeg har også lyst til å gifte meg i kirken når jeg blir eldre, sier hun.


Illustrasjonsfoto: Jakob Bjørnøy

Preges av tradisjon

Svee sier at hun kjenner mange som er i samme situasjon som henne.

– Nesten alle vennene mine er medlem av kirken selv om de ikke tror på Gud. Jeg tenker at det er bundet til tradisjoner, forteller hun. 

– I min familie så drar vi til kirka hver jul. Vi gjør det fordi det er en tradisjon, og det har ikke så mye med troen på Gud å gjøre, fortsetter hun.

Svee mener at det er litt rart å være medlem av Den norske kirke hvis man ikke tror på Gud, selv om hun er det selv.

– Det at jeg er medlem av kirken er ikke en så stor del av livet mitt, men jeg kommer ikke til å melde meg ut av den grunn, avslutter hun.