Uenig i medienes fremstilling

Representant for Natteravner i Oslo sentrum reagerer på dekningen av voldshelga i oktober.
Tirsdag, 5 november, 2019 - 15:14

Flere medier meldte om et høyt antall voldshendelser helga 18. til 20. oktober, deriblant NRK, Nettavisen og Dagbladet

Natteravner i Oslo sentrum var ute på vandring denne helga. En av dem var frivillighetskoordinator for Natteravner i Oslo sentrum, Cecilie Brochmann. Hun mener medienes fremstilling var overdrevet. 

Ikke så ekstremt

– Jeg var ute og gikk Natteravn og opplevde ikke helga som så ekstrem. Natt til lørdag oppfattet jeg som en helt normal, gjennomsnittlig helg. Det var kanskje flere folk ute og mer beruselse enn det som er vanlig, men ikke så mye vold, forteller Brochmann. 

Hun trekker fram at det var ekstra mye folk i byen på grunn av Oktoberfest. Helger med arrangementer i sentrum betyr flere mennesker i gatene, noe som naturligvis fører til mer uro. Til å være en slik helg var det ikke noe bemerkelsesverdig med voldssituasjonen slik hun ser det. 

Overdrevet fremstilling

Brochmann husker at hun sjekket telefonen og så store oppslag om voldshelg i hovedstaden. Inntrykket som ble gitt samsvarte ikke med hennes oppfatning av situasjonen. 

– Jeg har snakket med både legevakta og politiet i ettertid, og de synes jo også det ble litt overdrevet, sier Brochmann. 

Hun legger vekt på at bildet er mer sammensatt enn det som kommer fram i mediene. Brochmann mener kombinasjonen av to ulike faktorer bidrar til å skape farlige situasjoner. 

To grupper bråkmakere

– Den ene er at folk drikker altfor mye. Når de gjør det er det lett at de lar knyttnevene snakke for seg. Folk får veldig lav toleranse ovenfor hverandre, og det blir mye unødvendig krangel og konflikt, forteller hun.

Den andre faktoren Brochmann nevner er bråk og vold knyttet til ungdomsgjenger. Ifølge Brochmann er det nødvendig å se på hvordan man skal møte ungdomskriminaliteten og finne alternativer som kan hindre gjentagende lovbrudd. Hun mener det er altfor lave straffer for å påføre andre vold på byen. 

Brochmann minner om at det ikke bare er de unge som utøver vold.  

– Man kan ikke klage på de under 18 år, når de under 40 år ikke klarer å beherske seg selv heller.

Frivillighetskoordinatoren oppsummerer voldshelga på følgende måte.

– Det er en dårlig kombinasjon av for mange mennesker, for høy alkoholberuselse og kanskje litt andre rusmidler blandet inn i det, sier Brochmann. 

 

Emneord: