– Det er nesten så man får lyst til å melde flytting fra Kristiansand, sier Ayat Majbel Saeid, sentralstyremedlem i Rød Ungdom. Hun bor og studerer i Oslo. Foto: Fredrik Fjellvang.

Frykter ikke koranbrenning i Oslo

Ayat Majbel Saeid (20) er fortsatt rystet over koranbrenningen i Kristiansand forrige uke. Hun tror imidlertid ikke på liknende hendelser i Oslo med det første.
Mandag, 25 november, 2019 - 14:14

– Jeg har lyst til å være idealist, og si at det ikke kommer til å skje i Oslo også. Men det avhenger også av politikk. At politikerne fortsetter å verne om marginaliserte grupper slik at det ikke sprer seg videre til Oslo, sier Ayat Majbel Saeid (19). 

Hun er sentralstyremedlem i Rød Ungdom og bor til daglig på Grünerløkka i Oslo. Forrige lørdag tok hun turen til hjembyen sin, Kristiansand, for å delta i motdemonstrasjon mot SIANs (Stopp Islamiseringen Av Norge) lenge planlagte demontrasjon.

Det endte i oppstyr. SIAN-profil Arne Tumyr avsluttet apellen sin med å kaste Koranen i en søppeldunk. Rett etterpå fulgte SIAN-leder Lars Thorsen opp med å sette fyr på samme bok.

– Større aktivistmiljø i Oslo 

Det endte med at flere motdemonstranter stormet over gjerdene. Da grep politiet inn og la flere av motdemonstrantene i bakken. 

– Jeg er fortsatt veldig satt ut og rystet. Jeg forventet at det skulle gå som en vanlig motdemonstrasjon, sier Saeid. 

Hun frykter ikke liknende tilstander i hovedstaden med det første. 

– I Oslo har både folk og politi mye større erfaring med motdemonstrasjoner. I tillegg er aktivistmiljøet her mye større enn i Kristiansand. Det er også flere folk i Oslo som vet om rettighetene de har om de skulle bli arrestert, mener Saeid. 

Håper på diskusjon av hendelsen 

Tidligere denne uken fordømte Tyrkia handlingene i Kristiansand, ifølge Fædrelandsvennen. 

Også Krfs storingsrepresentant fra Vest-Agder, Hans Fredrik Grøvan, reagerer på hendelsene: 

– Jeg oppfatter brenning av Koranen som en respektløs handling. Det gir uttrykk for et syn som er det stikk motsatte av religions- og trosfrihet. Jeg hadde reagert på samme måte uansett hvilken by dette hadde skjedd i. Denne gang var det i Kristiansand, skriver Grøvan i en e-post til Journalen. 


Hans Fredrik Grøvan er stortingsrepresentant for Krf, og født i Kristiansand. Foto: Stortinget.no 

Når Journalen spør om han frykter at koranbrenningen sprer seg til andre byer, svarer han slik:

– Jeg håper at reaksjonene og oppmerksomheten denne saken har fått bidrar til å starte en diskusjon rundt betydningen av hendelsen i videre forstand som gjør at dette ikke sprer seg til andre byer. Spørsmålene rundt hva tros- og religionsfrihet er bør bli fokusert på i etterkant. Men effekten kan også bli motsatt. Flere som representerer liknende syn har nå sett at dette skjedde i Kristiand, og kanskje ønsker å la det skje igjen andre steder, skriver Grøvan. 

Journalen har også vært i kontakt med SIAN-leder Lars Thorsen. Han skriver i en e-post at de ikke planlegger lignende aktiviteter i nærmeste fremtid. 

Emneord: