Åpner besøksgård i Oslomarka

Sørli gård skal lære barn og unge om matproduksjon og matkultur.
Fredag, 17 januar, 2020 - 10:06

I løpet av 2020 skal den gamle husmannsplassen stå klar. Det er Oslo kommune som står bak prosjektet, og gårdsbestyrer Ragna Kronstad har ansvar for den daglige driften av gården.

Lære om gårdsdrift

Kronstad forteller at Sørli gård skal være en plass hvor barn og unge lærer om gårdsdrift gjennom selv å delta på aktiviteter. 

– Jeg skal jo sikre at vi utvikler et tilbud som sørger for at barn aktiviseres. Det er veldig viktig at de får brukt seg selv og hendene sine. Det skal ikke være en passiv arena, men et sted hvor barna får være med på gårdsdriften, sier Kronstad. 

Kronstad forteller at barnehager og skoler allerede har begynt å komme på besøk. Hun har allerede erfart at de unge har behov for kunnskap. 

– Mange av barna som kommer hit har sin første nærkontakt med husdyr. Det er jo dyr fra gårder vi spiser. Jeg hadde et barn som spurte meg i høst: å, så pærene vokser på trær, sier Kronstad. 

Historisk verdi

Sørli gård ved Nøklevann har røtter helt tilbake til 1800-tallet, og står på Byantikvarens gule liste som bevaringsverdig. 

Forfatter Anne-Cath Vestly bodde i nærheten av Sørli gård, på Bøler, i mange år. Sørli gård skal ha vært en viktig inspirasjon til huset der mormor og de åtte ungene bodde - en av Vestly mest kjente barnebøker. Dette er også Kronstad kjent med. 

– Det er lett å skjønne det hvis man har lest mormor og de åtte ungene, fordi de bor jo så nærme byen. Det merker man når man er her, siden man er på en gård, men det er bare ti minutter til Bøler T-banestasjon, sier Kronstad.   

Emneord: