Konkurrerer mot arbeidskriminelle

En fersk undersøkelse viser at frisør- og skjønnhetspleiebransjen er en av bransjene som føler mest på konkurransen fra svart arbeid.
Onsdag, 22 januar, 2020 - 12:33

Skatteetaten publiserte undersøkelsen i en pressemelding på sine sider 20. desember 2019. Her blir det beskrevet at næringsdrivende har stor tro på at fusk med skatt og avgifter vil bli oppdaget. Tross denne troen føler flere bransjer at de møter urettferdig konkurranse. Skjønnhetspleiebransjen er på topp tre her. 


Statistikken viser hvilke bransjer som føler seg konkurranseutsatte. Illustrasjon fra skatteetaten.no

Arbeidskriminalitet

Svart arbeid er når privatpersoner og firmaer ikke betaler skatt eller påkrevde avgifter. Dette går inn under arbeidskriminalitet. Kosmetolog Katarzyna Rozycka sier at det er umulig å konkurrere mot de som jobber svart, siden det er mange kostnader som må til for å drive bedriften hvitt. En analyse fra 2017 viste at mellom 12 og 60 milliarder kroner ble unndratt som følge av arbeidskriminalitet. 

Ønsker bare å hjelpe

Ifølge undersøkelsen er det fire hovedgrunner til at folk velger å bruke svarte tjenester; det er billig, det anses som en vennetjeneste, det er like god kvalitet som å kjøpe hvitt, og det er enklere. Som vi kan se i videoen sier den anonyme kilden det samme. Hun ønsker å hjelpe venninnen som har reist hit fra Estland. Hun forteller at det ikke er mye penger for henne, men for venninnen vil det utgjøre en forskjell.

 

 

 

 

 

Emneord: