En falsk offiser har lurt seg til toppstillinger i det svenske forsvaret i 20 år. Illustrasjonsfoto: Soldatnytt (CC BY 2.0)

Offiser løy til seg toppstilling

I 20 år har en falsk offiser løyet til seg topposter i det svenske forsvaret.
Tirsdag, 14 januar, 2020 - 15:37

Ifølge Dagens Nyheter og nyhetsbyrået TT har falsk offiser påtatt seg ledende oppdrag i det svenske forsvaret. Han har blant annet løyet om sin bakgrunn og forfalsket eksamensbeviser.

Dagens Nyheter skriver at han har tjenestegjort som major i Afghanistan og jobbet for den militære etterretningstjenesten. I 2019 var det like før han fikk tildelt en sjefspost i den svenske FN-styrken i Mali. 

Det svenske forsvaret meldte mandag at de har innledet en etterforskning av hvordan det har lykkes for mannen å lyve til seg sin karriere i det svenske forsvaret. 

Dagens Nyheter har også snakket med øverste løytnant  Carl-Axel Blomdahl, som leder forsvarets undersøkelse av saken. 

– Vi synes at vi har gode metoder for å sikkerhetsteste personene vi ansetter i Forsvaret. Ingen metoder er 100 prosent sikre, og jeg kan bare si at vi har mislykkes i dette tilfellet, sier Blomdahl til Dagens Nyheter. 

Forsvarsministeren Peter Hultquist uttaler også til SVT at saken er alvorlig, og at de må komme til bunns i hvordan dette kunne skje. 

Ifølge TT er mannen fortsatt ansatt hos Forsvaret, men fratatt alle arbeidsoppgaver. 

Emneord: