Samiske Mikkel Berg-Nordlie sier at alle er velkommen til festen. Foto: Anna Helene Folkestad

OsloMet markerer samenes nasjonaldag

Den samiske forskeren Mikkel Berg-Nordlie oppfordrer alle studenter til å møte opp 4. februar.
Tirsdag, 14 januar, 2020 - 14:50

For tredje året på rad skal OsloMet markere samenes nasjonaldag. 6. februar har siden 1993 blitt feiret for å markere den samiske kulturen og det samiske folket. OsloMet feirer dagen to dager på forskudd, torsdag 4. februar. Mikkel Berg-Nordlie forsker på urbanisering av samefolket og sier at nasjonaldagen er en viktig markering.

– Nasjonaldagen er den dagen i året hvor man feirer det samiske folket og at samisk kultur fortsatt finnes. Kulturen har overlved inn i vår tid til tross for forsøk på å utrydde den, sier Berg-Nordlie.

En bit av samisk kultur

På markeringen kan de som møter opp, vente seg kulturelle innslag fra blant annet Marianne Pentha. Hun har den samiske stemmen til Elsa i storfilmen Frost 2. OsloMet har også en samling av samisk billedkunst, og det har i denne anledningen blitt kjøpt inn mer. Det blir også faglige foredrag om samisk historie.

– Jeg håper at mange kommer og får med seg det faglige. Utover det blir det mulighet til å få en stikkprøve på samisk kultur med musikk og mat, sier Berg-Nordlie.

– Det viktigste budskapet er at vi fortsatt er her. Vi er en del av samfunnet og ikke noe som tilhører fortida, sier Berg-Nordlie. 

Viktig markering 

Seniorrådgiver Vibeke Horn ved OsloMet forteller at det er viktig å markere samenes nasjonaldag.

– Det er en stor samisk befolkning i Oslo. De ønsker å forvalte mangfoldet, som er en kjerneverdi ved OsloMet. Det å speile det samfunnet vi er en del av, vil berike forskningen og undervisningen ved universitetet, sier Horn.

 – Fokus på mangfold er ikke bare viktig på merkedagene, men også i hverdagen, sier Horn, som også er programansvarlig for kultur og mangfold ved OsloMet.

Hun opplyser at det i fjor var rundt 500 som deltok på markeringen, både samiske og ikke-samiske.