Bakken har hevet seg flere centimeter ved Grindavík. Foto: Eric Sonstroem (CC BY 2.0 Flickr)

1300 jordskjelv på to uker

Hyppige jordskjelv på Island kan indikere at et vulkansk utbrudd er på vei.
Onsdag, 5 februar, 2020 - 15:10

Den islandske avisen mbl.is skriver at det ble målt hele 60 jordskjelv i Grindavíkområdet på tirsdag, de fleste under 2 på Richterskalaen. Fra 21. januar har over 1.300 jordskjelv blitt bekreftet. I denne perioden har bakken hevet seg med 5 centimeter. 

Mbl.is mener den mest sannsynlige forklaringen på dette er bevegelser av smeltet magma på 3 til 9 kilometers dyp under overflaten. 

Siste utbruddet var for 800 år siden

Bjørn Jamtveit, professor i geologi og senterleder for Njord - Senter for studier av jordens fysikk, skriver til Journalen at utbrudd i dette området ikke er eksplosive. Lavaen flyter ut som en litt seig væske og renner ganske fredelig avgårde.

– Man regner ikke med veldig store jordskjelv, og det er heller ikke sikkert at det kommer et utbrudd, men siste utbrudd var cirka år 1200 og mange tror det er utbrudd i området hver 800-1000 år - så kanskje er tiden inne, forteller Jamtveit. 

Rett ved Den Blå Lagune

Jordskjelvene har funnet sted rundt Þorbjörn, som ligger på den sør-vestlige halvøya på Island. Rett ved ligger også turistattraksjonen Den Blå Lagune. Mbl.is opplyser at det skal holdes et møte for å avgjøre hva situasjonen for beboerne i området blir. Saken oppdateres.

Den islandske avisen skriver at det forventes at jorskjelvene vil fortsette.

Emneord: