Av 28 600 søkere fikk 22 300 læreplass i løpet av 2019. Foto: Ida Falkgjerdet Svåi (CC BY-NC-SA 4.0 Flickr)

8 av 10 elever fikk læreplass i 2019

78 prosent av søkerne fikk tilbud om læreplass i 2019. Det er flere enn året før.
Onsdag, 5 februar, 2020 - 14:38

Ferske tall fra Kunnskapsdepartementet viser at 78 prosent av søkerne fra yrkesfag fikk læreplass i løpet av 2019. Det er 4 prosentpoeng flere enn året før.

– At en så stor andel elever får tilbud om læreplass rundt omkring i landet er kjempebra, sier kunnskaps- og integreringsminister Trine Skei Grande (V) i en pressemelding.

15 prosent står uten tilbud

Av de som ikke fikk læreplass, fikk tre prosent opplæringskontrakter, mens 4 prosent startet fagopplæring i skolen. Dette betyr at 15 prosent av søkerne ble stående uten tilbud.

– 8 av 10 er gode tall, men vi er ikke i mål. Det er fortsatt flere tusen ungdommer som vil ta fag- og svennebrev som ikke får drømmen sin oppfylt, fordi det er mangel på læreplasser. Det gjøres mye riktig i fylker og bedrifter som vi skal bygge videre på, men det er helt avgjørende for ungdommene at yrkesfagtilbudet blir bedre, sier Skei Grande.

Flinkest i bygg- og anleggsbransjen

Fylkene med høyest andel søkere som fikk lærekontrakt er Møre og Romsdal, Oslo og Rogaland. Schei Grande skryter også av bygg- og anleggsindustrien, hvor 86 prosent av søkerne fikk læreplass.

– Det er et eksempel til etterfølgelse, og noe alle tjener på. Bedriftene belønnes med fremtidens arbeidstakere, og lærlingene får god opplæring av flinke fagfolk, sier kunnskaps- og integreringsministeren.

Ytterligere tall og statistikk om søkertall finnes på Utdanningsdirektoratets sider.

Emneord: