De nye snusboksene som ble innført i 2018. Foto: Arkivet

Færre røyker, flere snuser

Antallet dagligrøykere minsker, samtidig som antallet daglige snusbrukere øker.
Fredag, 28 februar, 2020 - 15:25

I januar lanserte SSB en rapport om antallet røykere og snusere i Norge i 2019. Rapporten viser at antall dagligrøykere har gått ned fra 21 prosent i 2009 til 9 prosent i 2019. Dette er en nedgang på 12 prosent de siste 10 årene.

Snus mest populært blant unge

Når det kommer til snus ser utviklingen annerledes ut. Det har gått fra 6 prosent daglige brukere i 2009, til 14 prosent daglige brukere i 2019. Det er blant unge mellom 16-24 år at snusbruken øker mest. I denne aldersgruppen har bruken gått fra 14 til 20 prosent de siste ti årene. 

Sommeren 2018 ble standariserte innpakninger innført for å forhindre at flere unge begynner å snuse. 

– Formålet med standardiserte innpakninger er å hindre at barn og unge begynner å røyke eller snuse. Vi vet at pakkenes utseende fungerer som reklame, særlig på unge. Med dette tiltaket er vi et skritt nærmere en tobakksfri ungdomsgenerasjon, sier helse- og omsorgsminister Bent Høie.

Nye bokser økte salget

Målet med de standariserte tobakksforpakningene var å gjøre de så stygge at det ville bli mindre tiltalende å starte med snus og røyk, noe som ser ut til å ha virket mot sin hensikt. Tall fra den svenske snusgiganten Swedish Match, viser at det har vært rekordsalg siden de grønne boksene ble innført for nærmere halvannet år siden. 

— Det er smått komisk at helsemyndighetene ender opp med å designe mer attraktive bokser enn de boksene de ville til livs, sier Geir Hammer til Nettavisen. Han er sjef for Swedish Match Norge, landets største snusprodusent. 

Flere studenter Journalen har snakket med synes de nye boksene ser bedre ut enn de gamle. 

— Jeg synes de er stilrene og fine. De tidligere boksene hadde et veldig glorete design, sier en mannlig student.

— De har et delikat design, som ikke er rotete. Jeg synes de er fine, sier en annen. 

Helsedirektoratet opplyser i en epost til Journalen at de ikke har mulighet til å svare på hvorvidt de synes de nye boksene virket mot sin hensikt.

 

Emneord: 
Tags: