Humler risikerer masseutryddelse dersom temperaturene fortsetter å stige. Foto: Christa R. (Flickr CC BY-NC 2.0)

Humler risikerer masseutryddelse

Klimaendringer fører til omfattende nedgang i verdens humlebestander, viser en nylig publisert forskningsrapport.
Fredag, 7 februar, 2020 - 15:32

Humler er i drastisk nedgang i Europa og Nord-Amerika på grunn av varmere og mer ekstreme temperaturer, skriver The Guardian. Dette kommer frem av en rapport som i dag ble publisert i tidsskriftet Science

Flere arter kan forsvinne

Forskningen viser at sannsynligheten for at en humlebestand kan overleve på et gitt sted er redusert med 30 prosent i løpet av én menneskelig generasjon. Forskerne sier at nedgangen peker mot masseutryddelse. 

– Hvis nedgangen fortsetter i dette tempoet, kan flere humlearter forsvinne for alltid innen få tiår, forteller rapportens hovedforfatter Peter Soroye. 

Forskerne forteller også at dersom klimaendringene forsterkes i de kommende årene, er det sannsynlig at humlebestanden reduseres ytterligere. 

Nødvendig for økosystemet 

Humler spiller en viktig rolle i økosystemet, fordi de pollinerer trær og planter som gir oss frukt og bær. Nær 90 prosent av alle blomsterplanter blir pollinert av insekter, skriver Miljødirektoratet på Miljøstatus. Uten disse plantene vil ikke økosystemet kunne fungere. I tillegg er en tredel av verdens matvareproduksjon avhengig av pollinerende innsekter.