Kåret Norges beste massør

Sist helg ble det aller første Norgesmesterskapet i massasje avholdt.
Tirsdag, 11 februar, 2020 - 13:00

– Who is ready? Hands up! roper konferansier Damien Leszczynski.

I kjelleren på Chateau Neuf i Oslo rigges det opp til finale i Norgesmesterskapet i massasje. Profesjonelle massører har deltatt på et tredagers langt bransjetreff siden fredag. Nå skal norgesmesteren i massasje endelig kåres. 

Spente deltakere har plassert seg foran hver sin matte eller benk. Modeller ligger klare for å ta imot massasje fra de ti finalistene. Leder for Norsk Massasjeforening, Kjetil Prestesæter står på scenen i sin lysegrå dress med all oppmerksomhet rettet mot seg. På grunn av flerkulturell deltagelse snakker konfransieren både engelsk og norsk.

– We are ready to start the finals in the Norwegian Championship 2020. You have one hour to show your best skills, sier Prestesæter.


Dmitry Redka, spateknolog og dommer, utfører massasjeshow mens dommeren teller poeng. Foto: Thea Ødegården 

Hvem er finalistene?

Underetasjen i Det Norske Studentersamfund på Majorstuen er fylt med dufter, oljer, stive rygger og forventningsfulle deltakere. 30 deltakere har konkurrert i fire forskjellige kategorier i løpet av helgen – thaimassasje, klassisk massasje, freestyle og wellness.

Pallplasser har blitt delt ut i hver kategori, og det er disse som er sendt videre til den store finalen. I finalen får massørene frie tøyler til å utføre valgfri teknikk. Her vurderes de i presisjon, flyt, klientkontakt og kreativitet, fra et objektivt dommerperspektiv.

Satser på økning

Fire dommere er hentet inn fra hele verden og er alle tidligere mesterskapsvinnere. Nasjonale mesterskap i massasje er allerede utbredt i 17 land i Europa. Nå ønsker den Norske massasjeforeningen å skape et større felleskap for denne bransjen i Norge også.

Arrangør Prestesæter satser på minst hundre deltagere neste år, og er positiv til å nå målet. Norsk Massasjeforening, som startet i 2013, har økt med omtrent hundre deltagere hvert år, og har nå et medlemsantall på over 700.


Massørene forklarer at kremer, oljer og lys er essensielt i en god massasje. Foto: Thea Ødegården

Vil få bransjen opp og frem

Under konkurransen har støynivået i salen sunket. Nå er det så stille at man kan høre modellene puste tungt. Finalistene er kledd i lett og ledig tøy, og skoene er lagt til side. Belysningen er dempet til et behagelig nivå. Til tross for en avslappet stemning i rommet, er finalistene anstrengte. Dommerne beveger seg uforstyrrende rundt i rommet og observerer finalistene, som kun har blikket festet på modellenes kropper. En finalist legger forsiktig hele sin kroppsvekt over modellen, mens en annen bruker varme steiner som en del av seansen. 

Damien Leszczynski følger nøye med på konkurransen fra scenen. Han er bronsjevinner i Europamesterskapet 2019, og har sammen med Kjetil Prestesæter, ønsket å gjøre massasjesamfunnet større i Norge.

–Vi ønsket å arrangere mesterskap i Norge for å vise folk hva massasje er. Vi trenger gode massører som kan promotere bransjen, sier han.

Videre peker han på hvordan deltagerne kan dra nytte av konkurransen, ved å kunne henvise til eventuelle mesterskapstitler i bedriften sin. Han forteller at dette også vil gjøre det lettere for kunder å velge riktig massør, og være trygg på å få behandling av kvalitet. 


Finalist Lana Solar før finalestart. Foto: Thea Ødegården

Et fellesskap

Lana Solar er en av årets finalister. Nå står hun klar på finalegulvet, og har tenkt til å utføre klassisk massasje med elementer fra Yoga. Massasjebenken er rigget opp med håndklær og oljer som dufter av lavendel. 

– Jeg var litt skeptisk til deltagelsen i starten. Jeg skjønte ikke helt hvordan man kunne dømme massasje, men nå har jeg forstått at dette handler om mer enn bare konkurransen, sier Solar.

Hun forteller at mesterskapet har gitt henne mulighet til å møte mennesker i egen bransje, som hun har kunnet lære og bli inspirert av.

– Jeg kommer aldri til å angre på at jeg ble med. 

Solar tok med seg sølv i kategorien klassisk massasje og bronse i freestyle, men det holdt ikke til pallplass i den endelige finalen. 


Finalistene bruker enten matte eller benk. Her skal modellene som mottar gratis massasje, ligge. Foto: Thea Ødegården

Norges beste massør 

Etter en nervepirrende halvtime med opptelling av poeng, er resultatene endelig klare. Deltakerne, i tillegg til venner og familie, har samlet seg foran scenen. De ser nå på tre medaljer og en pokal som skal deles ut. Andre og tredje plassen deles ut til Wannipa Wiptothai og Boonjira Ramsland.

Konfransier Leszczynski kommenterer den overlegne thailandske massasjekulturen, før han annonserer at Norgesmester i massasje 2020 er Mayuri Uppala Johnsen. Stor jubel bryter ut i salen, klemmer deles ut, og Uppala Johnsen løper opp på scenen med tårer i øynene.

Hun kan glede seg over direkte kvalifisering til både Europa- og verdensmesterskap senere i år.


Pallplassene er delt ut. Fra venstre: Arrangør Kjetil Prestesæter, hoveddommer Jeppe Tengbjerg, sølvvinner Wannipa Wipatothai, gullvinner Mayuri Uppala Johnsen, bronsevinner Boonjira Ramsland, arrangør Damien Leszczynski. Foto: Thea Ødegården 

Med det er tidenes første Norgesmesterskap i massasje over og Prestesæter satser på at dette bare er starten. Han vil arrangere mesterskapet i mange år fremover og håper på større engasjement videre, nå som de er i gang.

Emneord: 
Tags: