I Etiopia ble 74% av landets jenter og kvinner kjønnslemlestet i 2005. 17 år gamle Mariame Habib er en av dem. Foto: Unicef Ethiopia (CC BY-NC-ND 2.0 Flickr)

Behandling av kjønnslemlestede koster milliarder

Nye tall fra WHO viser at kjønnslemlestelse koster verdens helseinstitusjoner 13 milliarder kroner hvert år.
Fredag, 7 februar, 2020 - 11:39

Kjønnslemlestelse

  • Delvis/ fullstendig fjerning av de ytre kvinnelige kjønnsorganer eller annen skade på kvinners kjønnsorganer uten medisinsk begrunnelse.
  • Forbudt i Norge siden 1996.
  • Strider mot FNs kvinnekonvensjon og barnekonvensjon.
  • Gir risiko for helseskader og plager.
  • Både sosiale og kulturelle begrunnelser for praksisen
  • Over 200 millioner kvinner og jenter har blitt utsatt for kjønnslemlestelse 

Kjønnslemlestelse foregår i hovedsak i Afrika og i Midtøsten. I de fleste av disse landene er omskjæring av kvinner forbudt, men likevel fortsetter praksisen. Kjønnslemlestelse kan føre til store helsekomplikasjoner. 

Kostbar behandling

En ny undersøkelse fra World Health Organization (WHO) viser at den totale, globale kostnaden for å behandle helseplager som følge av kjønnslemlestelse, er rundt 13 milliarder kroner. I noen land utgjør denne behandlingen så mye som 30 prosent av det årlige helsebudsjettet. Norge har finanisert den første undersøkelsen der disse utgiftene blir beregnet. 

Praksisen er utbredt i rundt 30 land. Mange av disse landene prøver å komme seg ut av fattigdom. 

– Skadelige skikker hindrer mange av disse jentene i å bidra til jobbskaping og økonomisk vekst i land som mer enn noen andre trenger å komme seg ut av fattigdomsfellen, sier utviklingsminister Dag-Inge Ulstein (H) på regjeringen.no.

Internasjonal markering

6. februar var den internasjonale dagen for nulltoleranse for kvinnelig kjønnslemlestelse. 

– Bare i dag blir hele 11 000 jenter frarøvet sine mest grunnleggende rettigheter gjennom smertefull kjønnslemlestelse. Det er hjerteskjærende, og det er vår moralske plikt å handle. Den økonomiske kostnaden som WHO har utregnet, er bare toppen av isfjellet, sier Ulstein. 

Store skader

Det er ingen helsemessige fordeler med kjønnslemlestelse, og det fører ofte til store skader. I verste fall kan man dø av prosedyren, skriver FN. Typiske skader inkluderer infeksjoner og cystedannelser, skader på urinrør, blære, skjede og endetarm, ufrivillig barnløshet, økt risiko ved fødsel og seksuelle problemer som økt smerte og redusert lyst og nytelse.