Gabrielle får en klem av Isah etter å ha vunnet prisen for årets verk. Foto: Sofie Martesdatter Granberg

Prisdryss til norske musikkopphavere

Onsdag kveld samlet Musikk-Norge seg for å hedre menneskene bak fjorårets beste låter.
Torsdag, 27 februar, 2020 - 10:59

Sentralen i Oslo sentrum var i går kveld pyntet til fest i anledning Musikkforleggerprisen. Arrangementet, som er i regi av foreningen Musikkforleggerne, hedrer opphavere bak musikken og forlagene som representerer dem. Det skilles mellom klassisk/samtidsmusikk og populærmusikk, og både artister, komponister og produsenter var å finne blant de nominerte. 

Kjendisfaktor

Arrangementet manglet ikke kjendisfaktor, og ferske stjerneskudd som Marie Ulven (girl in red), Kaleb Isaac Ghebreiesus (Isah) og Kristoffer Eriemo (Dutty Dior) var å se side om side blant mer etablerte artister som Gabrielle Leithaug og Andreas Haukeland (TIX). 

Programleder for kvelden var komiker Jonis Josef. I løpet av utdelingen opptrådte også både Emma Steinbakken, som var nominert til prisen årets nykommer - populærmusikk, og Dutty Dior.


Dutty Dior på scenen under Musikkforleggerprisen 2020. Foto: Sofie Granberg

Årets verk, opphaver og gjennombrudd

I klassisk/samtidsmusikk gikk prisen for årets verk til “Sirkling” av Maja Ratkje. Årets opphaver i denne gruppen ble tildelt Ketil Hvoslef, og prisen for årets gjennombrudd gikk til Peder Barratt-Due. 

De samme prisene ble delt ut for kategorien populærmusikk. Her ble “Tenker på deg” av Gabrielle årets verk, mens Morten Gillebo (Mogilla) gikk av med seieren i årets opphaver-kategorien. Årets gjennombrudd ble Marie Ulven, bedre kjent under artistnavnet girl in red. 


Girl in red fikk prisen for årets gjennombrudd i popkategorien. Foto: Sofie Granberg

Etter disse kategoriene ble det også delt ut pris for årets synkronisering, sanger brukt i film og tv, som gikk til By:Larm-aktuelle Ugbad Mustafa (Musti) og Margrethe Hjelle for musikken til reklamefilmen “makt” for SOS Barnebyer. 

TIX mest spilt

Også årets mest spilte låt ble utdelt under utdelingen. Den var det Andreas Haukeland, eller TIX, som fikk for låta “Sweet but Psycho” av Ava Max, som han selv har skrevet. Haukeland, som også var nominert til årets opphaver, bemerket at han hadde håpet å ikke vinne noe fordi han ikke hadde hatt tid til å skrive noen tale. Etter å ha ristet løs på scenen og brutt ut “hore og luremus” for å komme inn i karakteren TIX fikk han likevel sagt sine takk, og oppfordret de oppmøtte til å satse på flere “stygge andunger” som han selv. 


Hedersprisvinner Synne Skouen underholdes av TIX, som hadde årets mest spilte låt. Foto: Sofie Granberg

Kveldens siste utmerkelse var Årets Hederspris. Den gikk til komponist, musikkritiker og tidligere musikk- og kultursjef i NRK, Synne Skouen. Hun fikk i den anledning dele ut et stipend på 20 000 kroner til en lovende yngre musiker, som hun valgte å gi til komponist Rebecka Sofia Ahvenniemi.

En fullstendig liste over de nominerte i alle kategorier finnes på utdelingens hjemmeside