1000 turister er nå i karantene på Tenerife etter at en turist fikk påvist coronavirus. Foto: Sigmama/Flickr.com (CC BY 2.0)

Nordiske turister i karantene på Tenerife

Etter at en italiensk turist på Tenerife fikk påvist coronaviruset, har over 1000 turister blitt satt i karantene. Flere er nordiske reisende.
Tirsdag, 25 februar, 2020 - 15:01

Etter at en italiensk lege som var på ferie på Tenerife fikk påvist coronaviruset, har 1000 turister på hotellet H10 Costa Ajede blitt satt i karantene. Av disse er det åtte nordiske gjester som kommer fra Sverige, Danmark og Finland. Dette opplyser reisebyrået TUI til VG. Turistene er satt i karantene i frykt for at viruset skal spre seg ytterlige. 

Frykten sprer seg

Ifølge worldometer, har det så langt blitt påvist drøye 80 000 tilfeller av coronaviruset. Av disse har over 2700 mennesker dødd av viruset. De fleste tilfellene er i Wuhan, millionbyen i Kina der sykdommen oppsto, men coronaviruset er nå påvist i flere europeiske land. I Lombardia-regionen i Italia er det største utbruddet av viruset i Europa, hvor antallet smittede oppe i 230.

I hovedsak eldre og syke som dør

Forsker og epidemi-ekspert Svenn-Erik Mamelund sier til Journalen tirsdag at det ikke er nødvendig å frykte viruset så lenge man ellers er frisk. 

— De aller fleste som har dødd av Corona-viruset er eldre og syke. Nesten alle tilfeller av Coronaviruset oppstår blant folk over 50, og halvparten av de som har dødd er over 70 år gamle, forteller forskeren. 


Forsker ved Oslomet Svenn-Erik Mamelund. Foto: Sonja Balci / OsloMet

På spørmål om Coronaviruset er mer eller mindre dødelig enn vanlig influensa nøler han.

— Det er usikkert enda. Tallene fra Kina er heller ikke helt nøyaktige. Blant de som har fått påvist viruset er det en dødelighet på 2,3 prosent. Mange har ikke kommet til lege pågrunn av karantene, så det er flere tilfeller som ikke er rapportert. Når man ser på dødeligheten er derfor ikke tallene helt nøyaktige, da de kun inkluderer de som har kommet seg til lege og som har tatt labratorie tester, svarer Mamelund.

Forskeren er stort sett fornøyd med medias dekning av saken, og synes ikke de skaper en unødvenig frykt.

— Veldig mye har handlet om sykdommen og dødeligheten i Kina. Mye har handlet om frykt. Børsene og markedene har gått ned i flere runder, noe det er naturlig at media rapporterer om. Jeg synes media har vært passe edruelige i dekningen sin. Noen har vært spekulative, men veldig få. 

Fraråder reiser til Kina

Folkehelseinstituttet fraråder nordmenn å reise til Hubei-provinsen i Kina og ikke-nødvendige reiser til fastlands-Kina. De opplyser på sine nettsider om at god hoste- og håndhygiene er det viktigste tiltaket for å unngå å bli smittet med luftveisinfeksjoner, inkludert coronaviruset. Situasjonen vurderes fortløpende.