Tidligere denne uken ble det kjent at den norske kronen er svakere enn den har vært på 30 år. Foto: Norges Bank/Nils S. Aasheim

Svakeste kronen på flere tiår

Den norske kronen er nede på rekordsvakt nivå. Nå blir det dyrere for nordmenn å bruke penger i utlandet.
Torsdag, 6 februar, 2020 - 11:27

Den siste måneden har norsk økonomi vært preget av kraftig kronesvekkelse. Mandag 3.februar meldte Dagens Næringsliv at den norske kronen er svakere enn noensinne.

Mandag viste valutakurser fra Norges Bank at:

-Én dollar er verdt 9,27 kroner

-Én euro er verdt 10,25 kroner

-Ett britisk pund er verdt 12,10 kroner

Utregningen er gjort gjennom Norges Banks foretrukne kronemål I-44. Den importveide kronekursen måler kronens styrke mot valutane til 44 av Norges viktigste handelspartnere. Mandag steg denne til 112,24. Når verdien på I-44 stiger, vil verdien på kronen synke. Da blir det dyrere å handle med utenlandsk valuta.

Årsak

Sjefsøkonom Øystein Dørum i NHO (Næringslivets Hovedorganisasjon) sier til Aftenposten at det er vanskelig å si nøyaktig hva som kan være forklaringen på at kronen er svak. Han peker likevel på handleskonflikten mellom Kina og USA, og Brexit som mulige årsaker.

I et intervju med Dagens Næringsliv forteller sjefsøkonom i Nordkinn Asset Management, Bjørn-Roger Wilhelmsen, at spredningen av Koronaviruset også har hatt en innvirkning på kroneraset. Usikkerheten rundt viruset har påvirket finansmarkedene.

NRK melder at også oljeprisfallet på begynnelsen av nyåret er en annen faktor som har påvirket kronen.

Onsdag 5.februar har kronekursen gått opp igjen, og den importveide kronekursen, som endres hver dag, ligger nå på 111,25.

 

 

 

 

Emneord: