Spredningen av coronaviruset i Kina kan hindre studentenes utveksling til landet. U.S. Air Force Foto: Senior Airman Cody R. Miller
Coronavirus

UiO-studentenes utveksling til Kina trues

UiO må finne alternative løsninger til studentenes utveksling til Kina, dersom spredningen av coronaviruset ikke avtar.
Tirsdag, 25 februar, 2020 - 12:50

Utveksling til Kina økte med omkring 20 prosent i 2018, ifølge Regjeringen.no. Nå er det mulig at studentene på Universitetet i Oslo ikke får dra i det hele tatt. Grunnet spredningen av coronaviruset, også kjent som Wuhan-viruset. 

UiO sender vanligvis rundt 30 til 40 studenter på utveksling til Beijing. Dette er en obligatorisk del av språkundervisningen for bachelorstudentene i tredje semester av kinesisk- og Kinastudiet.

Usikker utveksling


Professor ved kinesisk- og Kinastudiet ved UiO, Rune Svarverud. Foto: UiO

Professor Rune Svarverud sier til Journalen at de ikke har måttet forandre på utvekslingopplegget enda, ettersom ingen av studentene er eller skal være i Kina dette semesteret. Likevel sier han at dersom situasjonen ikke forbedrer seg i Kina innen april eller mai, blir de nødt til å se på alternative løsninger. 

– Hvis dette varer får vi et stort problem til høsten. Så vi må følge med på utviklingen og begynne å planlegge alternative løsninger. Akkurat nå trenger vi ikke forholde oss til det, men i løpet av sen-vår må vi se om vi må finne på noe, avhengig av hva som skjer, sier Svarverud. 

Alternative løsninger 

Svarverud forteller at en slik alternativ løsning vil enten være å sende studentene til Taiwan, eller å lage et alternativt undervisningsprogram i Oslo.

– Vi er nesten nødt til å se positivt på det fordi konsekvensene av å måtte ha et alternativt opplegg er ganske store. Da vil vi bli nødt til å ha et fullt undervisningsopplegg her i Oslo, og det har vi i utgangspunktet ikke ressurser til. Vi har ikke råd til det, sier Svarverud.