Illustrasjonsfoto Foto: Màrtainn MacDhòmhnaill (CC BY-NC 2.0)/Flickr

Utenlandske marinefartøy til Stavanger

Neste uke starter den multinasjonale militærøvelsen Cold Response 2020. Utenlandske sjøstyrker er allerede på plass i Norge.
Torsdag, 27 februar, 2020 - 16:01

Marinefartøyene kommer fra Storbritannia og Nederland, og har havneopphold på kaia i Stavanger. Der kommer de til å være frem til 28. februar. Sjøstyrkene starter militærøvelsen en uke før land- og luftstyrker, og seiler deretter nordover til Troms og Finnmark, hvor den samlede feltøvelsen finner sted. 

Intens strid i arktiske forhold

Målet med Cold Response er å sikre egne og alliertes evne til å gjennomføre fjernnasjonale fellesoperasjoner i et miljø, som er preget av høyintensitetsstrid under krevende vinterforhold, melder Forsvaret på sin hjemmeside.

– Det nordiske klimaet gir gode muligheter for å øve sammen under arktiske forhold. Norge er ledende på vinteroperasjoner, og øvelsen gir gode muligheter til å trene taktisk samvirke og logistisk understøttelse. Alliert deltakelse på øvelser i Norge er en regelmessig aktivitet og styrker alliansens kunnskap om operasjoner i vårt område, forteller sjef operasjoner og flaggkommendør Kyrre Haugen i en pressemelding til forsvaret

Minst 15 000 soldater

Cold Response er en norskarrangert, multinasjonal militærøvelse som hovedsakelig finner sted i de sørlige delene av Troms og Finnmark. Allierte nasjoner er invitert til å delta i øvelsen, og i år deltar styrker fra USA, Nederland, Tyskland, Storbritannia, Frankrike, Belgia, Danmark, Finland og Sverige. Til sammen utgjør det mellom 15 000 og 16 000 soldater, og det tas forbehold om at tallet kan øke. 

Emneord: 
Tags: