Jentene står i toppen av bakken klare for å kjøre sammen i parken. Foto: Sophia Zhichkina

Vil satse på jenter

Snowboardmiljøet har lenge vært mannsdominert. Dette vil Norsk Tipping gjøre noe med.
Onsdag, 12 februar, 2020 - 14:45

Solen har gått ned over Holmenkollen, og et blåhvitt lys fra lyktestolpene gir besøkende muligheten til å se toppen av Tryvann. Ved vaffelboden står to svarte beachflagg som signaliserer at brettforbundet arrangerer en aktivitet. Foran flaggene er det en liten gjeng med jenter på brett. Fire jenter kledd i rosa informerer ivrige lyttere om dagens agenda, nemlig “Rosa Tirsdag”.

Norsk Tipping har i samarbeid med brettforbundet satt i gang en ny jentesatsning i snowboardmiljøet. Maria Hilde, Stine Tønnessen og Eirin Eiken er Norsk Tippings nye jenteteam. De skal både være ambassadører og representanter for jenter på snowboard under en rekke aktiviteter og arrangementer denne sesongen.

— Det er riktig at dette er det første jenteteamet vi har på snowboard, sier Pål Enger, som er sponsoransvarlig i Norsk Tipping. 

Jenteteamet har ansvar for rekruttering av jenter til idretten. Den første aktiviteten er Rosa tirsdag, der jenter i alle aldere og nivåer kan møtes for å kjøre sammen. Dette vil gi jenter som ikke har en fast gjeng i bakken, noen å kjøre med. Tirsdag 11. februar er første av seks Rosa tirsdager som arrangeres på Tryvann. 


Her møter jentene Norsk Tipping-teamet for første gang. Foto: Sophia Zhichkina

Det har møtt opp mellom ti og femten jenter som er i alle aldere mellom 10 og 27. Selv om aldersforskjellen er stor, virker det som at alle blir ivaretatt.

En av jentene ankommer heiskøen litt etter de andre. 

— Sorry, I’m so slow, unnskylder hun seg. 

— Nonono, we girls gotta stay together! konstaterer Hanna Worum.

Planer for sesongen

Maria Hilde og Eirin Eiken sitter i Hyttliheisen etter en morsom krusetur gjennom rødparken. Med brede smil som kommer av kombinasjonen friluft, fart, mestring og samhold, tar de ned heisbøylen for egen sikkerhet. Energisk forteller jentene om videre planer teamet har for sesongen.

— Ja, nå blir det de turene vi skal på med Norsk Tipping, sier Hilde mens hun ser utover bakken.

— Vi skal til Lofoten, Trondheim, Hemsedal og Varingskollen. Litt forskjellige steder i Osloområdet. Også er det railjam på lørdag, sier Eiken ivrig.

Føler seg nedprioritert

Snowboard er en mannsdominert idrett i Norge. På landslaget er det to jenter og ni gutter. Når Journalen spør om Hilde og Eiken noen gang har følt seg nedprioritert i forhold til guttene, sier de:

— Ja, absolutt! På alle nivåer. Bransjen tar oss ikke på alvor.

Hilde forteller om hvordan bransjen ikke har tatt jenter på alvor, dette skyldes ofte at de er så få. Parkene kan være dårlig tilpasset og utvalget på utstyr er ofte dårligere. Jenter kan spesielt oppleve at utvalget av brett med forskjellig design er limitert i forhold til guttenes. 

Brettforbundet har tidligere hatt jentesatsning i samarbeid med Mesta AS i 2014. Denne satsningen var rettet mot jenter innen konkurransesnowboard. Hilde mener at det er viktig med rekruttering i miljøet utenfor konkurranseverdenen.

— Det har vært veldig konkurranserettet. Jeg tror ikke de skjønner at veldig mange jenter kjører for å bare ha det gøy, sier Hilde.

For Pål Enger er likestilling viktig i idretten.

— I dag er det forventa at bedrifter skal ta samfunnsansvar. Det er mange bedrifter som fokuserer på FNs bærekraftmål, og like muligheter er en av målene. Så vi har valgt at vi skal være en pådriver for at det skal være like muligheter i idretten for alle. Ikke bare jenter, men også for de med nedsatt funksjon, sier Enger.

Norsk Tipping henter inspirasjon fra FNs bærekraftsmål fem, som handler om likestilling mellom kjønnene.

— Så da har norsk tipping sagt at et av de bærekraftsmåla vi ønsker å være med på å løfte frem, er like muligheter. 


En av deltagerne strapper på bindingen på toppen av bakken. Foto: Sophia Zhichkina

Skolebolleføre

Maria Hilde sitter i heisen med en av de yngere jentene som har benyttet seg av Rosa tirsdag- tilbudet. Hun peker ned på brettet til Hilde og spør om hun kan oversette det som står på klistremerket. Over et bilde av en katt står detj «stop insulting pussies». Hilde smiler og forteller at det betyr at en ikke skal være slem mot katter, eller damer da.

Det er hardt føre og et tynt lag med sukrete snø dekker isen.

— Is med sukker på, nam! Sier Hilde.

Jenta svarer at det kanskje er skolebolleføre. Hard skolebolle.

På toppen av blåparken samles jentene før hoppene. De pusher hverandre til å prøve nye ting. Hver gang noen prøver noe kommer det jubel fra toppen. Det kommer stadig oppmuntrende og festlige fraser fra jentegjengen:

— Wikka wakka boardslide!

— Jeg backer 180!

Med røde kinn og brede smil suser jentene ned bakken. De passer på at alle alltid henger med, og gir hverandre tips og ros etter hvert forsøk. Den ivrige heiagjengen følger nøye med, og gjør det lettere for alle å prøve nye triks med brettet. 

— Rosa tirsdag blir en hit!

Snowboardslang

  • Park: en bakke med hopp og rails.
  • Rail: er et element du finner i parken. Den er ofte laget av metall.
  • Railjam: en form for konkurranse der du kjører på rails ila en viss tidsperiode.
  • Blåpark: en park med lettest vanskelighetsnivå.
  • Rødpark: en park med medium vanskelighetsnivå.
  • Hyttliheisen: er heisen som går i Hyttlibakken.
  • 180: et triks der du snurrer halvveis rundt.
  • Boardslide: et rail-triks der du må snu brettet 90 grader på railen.
  • Gønne: å gå for det. Enten kjøre rett ned bakken eller prøve nye triks.
  • Krusetur: en rolig tur gjenom parken. 

 

Pål Enger forteller om hva han håper denne satsningen vil bidra til;

— Jeg håper og tror at det blir godt mottatt. Det viktigste er at man skal se at det er gøy å kjøre snowboard, og at flere vil finne dette som en kul fritidsaktivitet. Vi ønsker å få en bredere base for jenter på snowboard. Eventuelt flere som kan presterer på et høyt nivå som Silje Norendal.

Landslagstrener Marius Håker er for øyeblikket i Canada. Han har en travel reisehverdag, men det hindrer ham ikke i å komme med en kommentar angående den nye jentesatsningen.

— Utrolig bra at Norsk Tipping har startet jenteteam. Jeg har stor tro på at dette vil ha en positiv utvikling for jentemiljø i Norge. Rosa tirsdag blir en hit! Skriver han til Journalen.

Fornøyd team

Klokka er åtte på kvelden og aktivteten er over. De fleste har dratt hjem. Det ligger en lun stemning over Tryvann, der omkring førti stykker fortsatt kjører. Jenteteamet skal være igjen med noen venninner for å kjøre til det stenger. De virker fornøyde med dagens innsats.

— Hvordan føler dere at det har gått i dag?

— Jeg syns det gikk fint. Det var mange som møtte opp, sier Hilde

— Jeg synes det gikk bra. Noen ganger er det vanskelig å samle gruppa si, for noen ville jo bare gønne ned bakken, forteller Eiken.