Bredtveit fengsel er en av mange fengselene i landet som er pålagt å stenge for besøk. Foto: Idun Teeuwen
Covid-19

Innsatte blir nektet besøk

Kriminalomsorgsdirektoratet har pålagt alle fengselsenheter om å stanse alle besøk foreløpig fram til 1. mai 2020. Dette er for å motvirke smitting av coronaviruset.
Mandag, 30 mars, 2020 - 09:52

Alle besøkene fra omverdenen stanses. Kriminalomsorgsdirektoratet har pålagt alle fengselsenheter om å stanse alle besøk foreløpig fram til 1. mai. Det vil si at de som nå soner straff, ikke får møte noen andre enn innsatte og fengselsbetjente. Derfor var også journalen hindret fra å intervjue innsatte om situasjonen de nå befinner seg i. 


For fangers pårørende er den største organisasjonen for familien og pårørende til dem som soner i fengsel. Foto: ffp.no

Større behov for støtte til pårørende

Organisasjosnen For fangers påførende (FFP) merker større pågang på telefon og chat etter vedtaket ble truffet. De opplyser at de har fått mange spørsmål fra pårørende som er fortvilet over stengte fengsler, og bekymret for hvordan situasjonen påvirker de innsatte.

FFP har utvidet chatten fra tre til fem dager i uken, for å støtte de pårørende. Men også de er nødt til å følge FHI sine råd, og har derfor avlyst alle fysiske treff og aktiviteter for de pårørende. Isolasjon anses som noe av det verste mennesker kan utsettes for, og er en kjent torturform.

Flere ulike tiltak

Kommunikasjonsdirektør for Kriminalomsorgsdirektoratet (KDI), Ann Kristin Salbuvik, sier de er klar over de negative konsekvensene med isolasjon, og at de derfor prøver å få gjennomført ulike tiltak for å gjøre situasjonen mindre belastende for de insatte. Salbuvik trekker fram ulike tiltak:

– Blant annet har vi innført utvidet telefontid og kjøpt inn iPad, slik at de skal kunne få besøk via nettbrett fra venner og familie. Fengslene tilbyr også flere tv-kanaler, og økt tilgang på lesestoff og treningsalternativer mm. Enkelte fengsler arrangerer også quizkonkurranser med daglig premie, forteller Salbuvik.

- En situasjon hele Norge er i nå

Direktøren i kriminalomsorgsdirektoratet Lisa Sannerud påpeker at vi står i en krevende tid, og at hele Norge opplever ekstraordinære tiltak. De ønsker å gjøre alt de kan for å sørge for at de innsatte og ansatte ikke blir smittet, og at det er derfor de gjør disse tiltakene. 


Lisa Sannerud

Bilde: presse/ KDI

– Vi setter også inn kompenserende tiltak, for å avbøte for det vi har forståelse for at er en krevende situasjon, sier Sannerud. At isolering har negative effekter, er noe fengselene har hatt som fokus i mange år, og derfor påpeker hun at de gjør mye for å forhindre dette

– Mange opplever at de blir mer isolert enn tidligere og det synes jeg er veldig beklagelig. Det er ikke en ønsket situasjon, men det er dessverre en situasjon som hele Norge er i akkurat nå, forteller Lisa Sannerud.

Inntil videre er begrensningene i besøk for fengselsinnsatte satt til 1. Mai, men det er uklart hvor lenge tiltakene vil vare. Regjeringen har vært klar på at en rekke av de inngripende tiltakene kan fortsette lenger dersom smittespredningen ikke kommer under kontroll.

Emneord: