Norske Vilde Kongtorp har nesten ikke vært ute av leilighetn sin de seneste ukene. Hun forteller at hun bruker mye tid på skolearbeid. Foto: Privat
covid-19

Norske studenter trosser bønn fra UD

Norske UD har én klar beskjed til nordmenn i utlandet: Kom dere hjem. Likevel velger flere å bli værende. Journalen har spurt fire om hvorfor de ikke har reist.
Fredag, 27 mars, 2020 - 14:09

Hvordan er det egentlig å være nordmann i utlandet nå? Journalen har snakket med fire unge mennesker som lever under strenge restriksjoner i England, Østerrike, Spania og USA.

Vilde Kongtorp (20) i England


Vilde Kongtorp synes ikke det virker som at myndighetene i Storbritannia har kontroll over situasjonen. Foto: Privat

Ifølge de offisielle tallene er 25 150 smittet og 1 789 døde som følge av coronaviruset i Storbritannia.

Vilde Kongtorp studerer krig og konflikt i Canterbury i England. Hun bor i et kollektiv med fire andre studenter. Tre av dem har reist hjem til familiene sine. I en tale til nasjonen 22. mars ba Boris Johnson britene om å holde seg hjemme. Statsministeren er også selv smittet av viruset. Hele England er nå stengt ned, foruten enkelte helt kritiske funksjoner som dagligvarebutikker og apoteker. Britene får kun lov til å gå ut for å handle, eller for å trene én gang om dagen. Det er ikke lov til å gå sammen mer enn to personer av gangen. 

– Hvordan opplever du situasjonen du befinner deg i? 

– Det føles som om livet er satt på vent og det er kjipt,  men jeg er ikke redd eller bekymra. Det verste er usikkerheten. Ingen vet hvor lang tid dette kommer til å ta.

– Hvorfor har du ikke reist hjem? 

– Jeg lever voksenlivet her. Jeg vil ikke hjem til mamma og starte helt på nytt. Jeg kan like gjerne isolere meg her, som å isolere meg i Norge. Dessuten jobber hun i helsevesenet, så hvis jeg kommer hjem må vi begge 14 dager i karantene. Det er et av argumentene jeg bruker når hun ringer og vil ha meg hjem.

Kongtorp mener at mange, spesielt de på hennes egen alder, ikke tar situasjonen på alvor.

– Vi som er unge har lett for å være naive, hvis vi blir smittet så overlever vi jo, men er du smittebærer så kan du bli ansvarlig for at andre blir alvorlig syke.

Likevel er det mange som drar på besøk til hverandre, sier hun.

Knut Wollum (25) i Østerrike


Knut Wolum har valgt å ikke reise hjem fordi han er redd han ikke skal komme inn i Østerrike igjen. Foto: Privat

Ifølge de offisielle tallene er 10 336 smittet og 128 døde som følge av coronaviruset i Østerrike.

Mange nordmenn skal ha bitt smittet på skiferie i Østerrike, men siden den gang har ikke Østerrike fått mye spalteplass i norske medier. Journalen har tatt en prat med norske Knut Wollum, som bor i Wien og jobber for FN, for å høre hvordan situasjonen er der. 

– Hvilke regler må du forholde deg til?

– Det er ikke lov til å oppholde seg utendørs uten grunn, og en skal ikke omgås mennesker utenom familie og de en bor sammen med. Man må kunne regne med å bli stoppet av politiet. Heldigvis kan man fortsatt gå tur eller jogge, så lenge man holder avstand til andre.

Wolllum forteller at han kjente på bekymring da viruset først brøt ut i Østerrike. Han bor i et land hvor han ikke kan språket, og tenkte på hvordan alt skulle gå dersom han ble skikkelig syk. En dag ble han vitne til en krangel over en pakke dopapir i matbutikken.

– Det synes jeg var sykt ubehagelig.

Videre forteller han at han har lagt katastrofetankene og hysteriet på hylla

– For meg handlet det om at jeg måtte lese meg opp. Jeg ville nok fått ganske milde symptomer, så jeg er ikke bekymret for meg selv lenger, sier Wollum.


Slik ser utsikten til Knut Wollum ut. Foto: Privat

– Hva gjør du for å få tiden til å gå?

– Jeg prøver å opprettholde flest mulig rutiner, så alarmen ringer 07.30. Da trener jeg litt. Enten yoga, sirkeltrening her hjemme på gulvet eller så løper jeg meg en tur. Så jobber jeg fra 9 til 14. På kveldstid Facetimer jeg med venner og familie. Også blir det endel lesing og Netflix.

– Har du noen bøker eller serier å anbefale?

– For tiden leser jeg How Democracy Die. Den er veldig bra. Har du lest den? Det burde du. Den handler om hvordan Donald Trump vant valget i USA.

Thomas Peitersen (23) i Spania


Thomas Peitersen er glad for at han bor sammen med venner nå som han isoleres fra samfunnet. Foto: Privat

Ifølge de offisielle tallene er 95 923 smittet og 8 464 døde som følge av coronaviruset i Spania. 

Etter Italia, er de det verst rammede landet i Europa. De har nå tatt i bruk flere kongressentre som akutte coronasykehus for å utvide antall sykehusplasser. 

Thomas Peitersen studerer arkitektur i Barcelona og lever midt i det vi kan kalle selve kjernen av Coronapandemien her i Europa. Han lever under strengt portforbud. Han kan ikke jogge, og blir han tatt for å velge å gå til en annen butikk enn den som er absolutt nærmest, risikerer han skyhøye bøter. 

– Hvordan er stemningen i den ellers turistfylte byen?

– Det er apokalypsestemning. Veldig merkelig. Hvis du ser nedover en tilfeldig gate så ser du ingen bevegelse. Kanskje ser du en bil sånn flere kilometer unna, som beveger seg i det fjerne. Mitt inntrykk er at folk tar det veldig seriøst. Hver kveld klokken 20 er det stor jubel over hele byen, folk henger ut av vinduer og balkonger og klapper for helsearbeiderne.


Peitersen lever under Europas strengeste coronaregler. Hver dag stirrer han ut av dette vinduet. Foto: Privat

Når Peitersen går på butikken må han gå alene. Han må ta med egen pose hjemmefra og når han kommer frem må han stille seg i kø utenfor. Det er svært få som får lov til å gå inn av gangen. I døra står det en og deler ut hansker og desinfisering. Alle har på seg masker. Inne på butikken må man holde minst to meters avstand til hverandre. 

– Hvordan opplever du situasjonen du befinner deg i?

– Mest av alt er jeg rastløs. Jeg har sittet i den samme stolen i over to uker. Likevel jeg får dårlig samvittighet, tillater jeg meg selv å gå på butikken en gang om dagen. Det blir fort til at dersom jeg mangler litt snacks eller litt ost, så bruker jeg det som unnskyldning for å gå på butikken, bare for å kjenne litt på sola og på lufta der ute.

– Hva gjør du for å få tiden til å gå?

– Jeg er vanligvis ikke så stor fan av Playstation, men det har blitt en stor greie nå. Det er ikke noe jeg er stolt av. Når jeg hørte talen til Boris Johnson, at britene får én valgfri treningsøkt om dagen så var det som musikk i mine ører. De vet ikke hvor heldige de er.

Hanna Berggren (25) i USA

Ifølge de offisielle tallene er 188 692 smittet og 4056 døde som følge av coronaviruset i USA.

Hanna Berggren bor i New York, hvor hun for tiden tar en mastergrad i finans. Hun forteller om hvordan smittetallene har eksplodert på veldig kort tid. For en drøy uke siden telte New York rundt 10 000 smittede, nå er tallet oppe i nesten 80 000 tilfeller og 1714 dødsfall. New York er hardest rammet i USA, og står for nesten halvparten av alle smittetilfellene i landet.

– Fortell litt om situasjonen i New York. 

– Situasjonen er helt ute av kontroll. Sykehusene er tomme for utstyr. I går døde 13 stykker på et venterom. De har ikke plass til alle de døde kroppene, så de har leid inn lastebiler med fryserom som egentlig brukes til å frakte dagligvarer. Inn i dem lempes de døde.


Hanna Berggren har sendt oss et bilde av det hun ser fra vinduet sitt i Brooklyn, New York. Foto: Privat

Søkertallene for trygdepenger i USA har nå passert tallene fra finanskrisen. Eksperter forteller hvordan de hjemløse i New York kommer til å dø, men at det neste år vil være en ny og muligens enda større gruppe hjemløse. Mange av de som mister jobbene sine nå og ikke har forsikring vil havne på gata.  

– Hvordan opplever du situasjonen du befinner deg i?

– Jeg tar det på blodig alvor. Jeg har ikke vært ute av leiligheten på en uke. Jeg vil ikke risikere å komme i en situasjon hvor jeg trenger helsehjelp her. Jeg satt lenge og fulgte med på Europa og ventet på at det skulle eksplodere her. Det var stressende. Nå som det har skjedd så er jeg roligere. Nå sitter jeg og spiller kort og drikker vin og venter på at stormen skal gå over.

– Hvor lang tid tror du det tar før stormen går over?

– Jeg tror det kommer til et punkt hvor den økonomiske konsekvensen blir for stor. Per dags dato vinner vi på å ha folk hjemme, men den dagen vi vinner på å sende folk på jobb igjen tror jeg de kommer til å gjøre det uansett om menneskeliv går tapt. Det er sånn tenker de her.

– Hvorfor har du ikke dratt hjem?

– Hvis jeg drar nå, vet jeg ikke når jeg kommer inn i landet igjen. Trump har stengt grensene, og jeg er avhengig av å kunne fortsette på studiet til høsten.