Coronavirus Strengere karanteneregler for blodgivere

Fire ukers karanteneregler innføres nå i blodbankene. Blodbanken i Oslo har hatt disse karantenereglene siden 4. februar.

Coronaviruset sprer seg i Kina, som setter utvekslingsstudentene i fare. U.S. Air Force Foto: Senior Airman Cody R. Miller

Mandag 2. mars melder Aftenposten at blodbankene har innført fire ukers karantene for blodgivere. Blodbanken i Oslo har siden 4. februar hatt tilsvarende regler for blodgivere som har vært i kontakt med noen som mistenkes å være smittet av coronavirus.

– Vi har fremdeles de samme retningslinjene som ligger på nettsidene våre, men vi har hele tiden vært litt strengere enn FHIs anbefaling ved at vi har gitt karantene til husstandsmedlemmer og partnere til de som har vært ute og reist. Vi har også bedt personer som har vært i kontakt med smittetilfeller eller mistenkte smittetilfeller om å utsette blodgivning inntil den situasjonen er avklart, sier Lise Sofie H. Nissen-Meyer, seksjonsleder ved blodbanken i Oslo.

Per 02.03 har totalt 19 peroner fått påvist smitte i Norge. På verdensbasis er det registrert 87024 smitteilfeller, og 2979 dødsfall, ifølge NRK.

Tester ikke før blodgiving

– I våre rutiner for blodgiving inngår et spørreskjema, der det ikke står noe om coronaviruset, men vi stiller ekstra spørsmål under intervjuet om hvorvidt noen i deres husstand eller partnere har vært på reise. Vi sender også ut informasjon om karantener sammen med SMS-påminnelse om time, sier Nissen-Meyer.