Nye rutiner: Helsefagarbeider Sunniva Sandli må tilpasse seg endringer i arbeidsrutinene ved sykehuset etter spredningen av viruset covid-19. Foto: Cecilie Helgedal

Unntakstilstander ved Drammen sykehus

En hel verden er rystet av en usynlig fiende, og covid-19 har også rammet flere i Drammen kommune. Fem personer er påvist smittet og innlagt ved sykehuset, og dette er med på å snu arbeidsdagene til de ansatte på hodet.  
Fredag, 27 mars, 2020 - 12:52

Saken er skrevet 27. mars 2020, og har derfor ikke oppdaterte tall i forbindelse med covid-19.

En kald vind feier over parkeringsplassen utenfor Drammen sykehus torsdag ettermiddag. Nesten alle de hvite rutene på asfalten er dekket av biler, og sporadisk er det tegn av menneskeliv rundt den høye murbygningen.

Etter noen minutter kommer en ung kvinne ut av hovedinngangen. Bortsett fra det mørke håret som er satt opp i en strikk på toppen av hodet, er hun kledd i hvitt fra topp til tå. Grunnet dagens tilstander forblir hilsningen et vennlig vink, og samtalen er i gang med en meters avstand mellom oss.  


Helsefagarbeider: Sunniva Sandli jobber tett på det raskt spredende viruset, covid-19. Foto: Cecilie Helgedal

Sunniva Sandli (22) har jobbet som helsefagarbeider ved sykehuset i fire og et halvt år. Hun er en av de mange omtalte heltene i samfunnet som trosser smittefaren av viruset covid-19, som i den siste tiden har herjet verden rundt. 

Strenge hygienetiltak  

Konsekvenser av covid-19 i Drammen, per 27. mars 2020, klokken 12:00

Antall registrerte smittede innlagt på Drammen sykehus: 17

Antall utskrevne koronapasienter siste døgn: 2

Antall registrerte smittede ansatte ved Drammen sykehus: 5

Antall registrerte smittede i Drammen kommune: 63

Vi går mot fortauet, men må stoppe for flere biler som kjører inn og ut av den travle sykehusplassen. I sann sykepleierstil med hvite Birkenstocks på føttene og kortermet hvit uniformskjorte, er det kaldt å komme ut fra korridorene hun har gått opp og ned hele dagen. Likevel er hun ivrig på å formidle hvordan dagens unntakstilstander påvirker hennes arbeidsdager, og bryr seg derfor ikke om hun fryser litt.  

– Arbeidsdagen min er ikke så veldig annerledes, men jeg er nok enda mer oppmerksom på håndhygiene og hygiene generelt. Hendende mine er helt tørre og såre etter å vaske og sprite dem hele tiden. 

Hun forteller at avdelingen hennes, Kirurgen 1, så langt ikke er hardt rammet av viruset. Likevel må hun håndtere pasienter som kan være smittet, og da er det strenge forhåndsregler som tas i bruk.  

– Vi har fått inn pasienter med mistenkt covid-19, og de må isoleres på enerom med strengt dråpesmitteregime inntil svar foreligger. Da bruker vi fullt smittevernsutstyr som består av smittefrakk, hansker, munnbind, vernebriller og hette, forklarer hun.  


Beskyttelse: Fullt smittevernutstyr er nødvendig i behandlingen av pasienter med mistenkt covid-19. Foto:​ Privat

På spørsmål om de er blitt pålagt flere spesifikke nye rutiner på sykehuset på grunn av covid-19, har Sandli mange punkter å ramse opp. Først og fremst nevner hun at håndhygiene er ekstremt viktig i disse tider. I tillegg er de ansatte nødt til å holde avstand til hverandre, ikke håndhilse, ikke være for mange i heisen samtidig og hoste i armkroken.

Spisepausene er heller ikke som de pleide å være da de ikke kan være for mange i pauserommet av gangen, så tidene for pauser fordeles på de ansatte utover dagen. Dette gjelder dermed også morgenmøtene og midtrapporten.  

Gul beredskap 

– To ganger daglig må vi sprite alle berøringspunkter i avdelingen. Pasienter får ikke lov til å gå i buffeen, så vi må hente mat og drikke til dem. Vi er jo vant til å ha pasienter med smitte, så vi har gode rutiner på dette med isolasjon og de hygieniske prinsippene, sier helsefagarbeideren med en betryggende tone.  

Totalt fem ansatte ved sykehuset er smittet av viruset. Samtidig har antall ansatte i karantene i Vestre Viken helseforetak nå gått kraftig ned, fra 501 til 388, melder Drammens Tidende. 

Under vanlige omstendigheter på sykehuset har de det som kalles “grønn beredskap”, forteller Sandli. Per dags dato har Drammen sykehus “gul beredskap”, med fem registrerte smittede pasienter. Dersom dette tallet øker til 22, vil de gå over i “rød beredskap”. En konsekvens av dette vil være at de ansatte må legge flere timer til sine vanlige vakter.  


Lange arbeidsdager: En merkbar konsekvens av virusets spredning er utvidede arbeidstider for mange av de ansatte. Foto: Cecilie Helgedal

Fra ett til tre akuttmottak 

Etter å ha spasert rundt på området utenfor Sandli sin arbeidsplass, stopper vi opp ved et skilt som leder vei mot akuttmottaket. Til tross for at hennes egen avdeling ikke er av de hardest rammede på sykehuset, merker hun likevel ringvirkninger fra endringer i andre avdelinger.

Som en konsekvens av virusets raske spredning i samfunnet er flere poster nå stengt, blant annet poliklinikken og observasjonsposten. Disse er gjort om til akuttmottak. Med dette har sykehuset nå totalt tre ulike akuttmottak. Ett for pasienter med påvist covid-19, ett for pasienter med mistenkt smitte og ett vanlig akuttmottak for alle andre.  

– Akuttmottaket er en av de avdelingene som er hardest rammet. Ansatte fra andre poster har blitt flyttet ned dit for å bistå, og ansatte jobber opp mot tolv timer, sier hun.  


Hardt rammet: Akuttmottaket er av de hardest rammede avdelingene på Drammen sykehus som følge av covid-19. Foto: Cecilie Helgedal

En annen konsekvens av omrokkeringene i arbeidsoppgavene på sykehuset, er at alle planlagte operasjoner og undersøkelser er utsatt, bortsett fra de aller viktigste. Avdelingene har stengt av for besøkende, med mindre det er alvorlig syke som ligger for døden eller andre som har stort behov for pårørende.

Videre er det igangsatt ulike sikkerhetstiltak, som at det ved hovedinngangen og akuttmottaket sitter Securitas hele døgnet.  


Sikkerhetstiltak: Alle ansatte må i disse dager vise ID-kort ved inngangen til sykehuset. Foto: Cecilie Helgedal

– Alle ansatte må vise ID-kort når de skal inn, sier hun og løfter fingeren til et skilt som er festet i brystlommen fylt av penner og en saks.  

Med dette takker vi begge for praten, og den hvitkledde hverdagshelten vender tilbake til både store og små utfordringer innenfor Drammen sykehus sine fire vegger.