Den tunisiske presidenten Kais Saied har tidligere blitt refset av Reportere uten grenser for sin håndtering av mediene. Foto: Mohamed Krit

Ble utestengt fra pressekonferanse

Syv internasjonale medier ble nektet adgang til en pressekonferanse med den nye presidenten i Tunisia.
Onsdag, 27 mai, 2020 - 08:50

Desember 2019 holdt den tunisiske presidenten Kais Saied og den tyrkiske presidenten Recep Tayyip Erdoğan en pressekonferanse i presidentpalasser i Karthago i Tunisia. Her skal reportere fra syv forskjellige internasjonale medier ha blitt nektet adgang.

Skuffet over behandling 


Mohamed Krit er journalist for Sipa USA.

Foto: Khaled Nasaraoui

Mohamed Krit er fotojournalist og korrespondent for Sipa USA. Han var en av reporterne som ikke fikk komme inn på pressekonferansen og måtte bli stående utenfor palasset.

Krit forteller at kun reportere fra et offentlig tyrkisk nyhetsbyrå og den nasjonale tv-kanalen i Tunisia fikk delta. Han var misfornøyd med at internasjonale medier ble tilsidesatt. Derfor valgte han å ringe flere journalistorganisasjoner for å varsle om hendelsen.  

– Vi snakket om det som skjedde og om at vi har rett til å gjøre jobben vår. Det er ikke slik det bør være. De kan ikke skylde på at besøket var plutselig, sier Krit.  

Begrunnelsen Krit og de andre journalistene fikk av presidentens presseansvarlig var manglende planlegging og dårlig kapasitet i lokalet.  

Prøvde å lage direktesending

En av de andre journalistene som ble utestengt prøvde å få til en direktesending på plassen, men dette ble ikke tatt godt imot av sikkerhetsvaktene til stede, og han ble fratatt pressepapirene sine. 

– Fikk han noe begrunnelse for at han ikke kunne stå der og rapportere

– Som vanlig sa de at han trenge å spørre om lov, sier Krit.  

Journalistorgansiasjonen som Krit snakket med, fikk raskt kontakt med et departement som ringte til politiet. Kort tid etter fikk reporteren tilbake papirene sine.  Reportere uten grenser har tidligere omtalt saken. 

Pressekonferansens formål

Pressekonferansen skal ifølge Al Jazeera ha dreid seg om å diskutere utviklingen i Libya. Tunisiske medier spekulerte i om den tyrkiske presidenten skal ha spurt om å få bruke Tunisias luftrom for å sende soldater til Libya. 

Fotojournalist Krit vet ikke hva hensikten med besøket til den tyrkiske presidenten var. Ifølge Krit skal den tyrkiske presidenten hatt med både kapteinen for den tyrkiske hæren, direktøren for den tyrkiske etterretningstjenesten og sikkerhetsrådgivere:  


Twittermelding fra The Libyan News Observatory. Foto: Skjermdump fra Twitter

– Automatisk tenker jeg at dette ikke er et diplotatisk møte, men et møte om krigen i Libya, sier Krit.  

Både Krit og de andre journalistene spekulerte i hvorfor de internasjonale mediene ikke fikk være tilstede på pressekonferansen.

– Vi, journalistene, tenkte at de ikke ville ha oss der for vi kom til å stille flere kritiske spørsmål til presidentene, sier Krit.  

Den tyrkiske presidenten skal ifølge Al Jazeera ha sagt at pressekonferansen handlet om hvordan de kunne etablere våpenhvile i Libya. 

Den tunisiske presidenten skal også ifølge tunisiske medier ha nektet, i januar i år, for at besøket handlet om hvorvidt Tyrkia kunne bruke Tunisias luftrom for å nå frem til Libya.

Saied tvitret

Den tunisiske presidenten tvitret dagen etter pressekonferansen om hva pressekonferansen handlet om:


Skjermdump fra presidentens twitterprofil. Foto: Skjermdump fra Twitter

– Mottakelsen av den tyrkiske presidenten Erdogan var varmt og broderlig. Diskusjonen vår handlet om å styrke økonomiske relasjoner mellom Tunisia og Tyrkia. En rekke aktuelle spørsmål ble også diskutert, inkludert vår støtte til Libya for å styrke sikkerheten og stabiliteten. Vi snakket også om de viktigste sakene som truer våre arabiske og islamske nasjoner, sier presiden Saied i sin Twittermelding.

Journalen har gjentatte ganger prøvd å få en kommentar fra den tunisiske ambassaden til Norge. De ønsket ikke å gi et intervju. Det har heller ikke lyktes Journalen å få tilsvar fra den tunisiske regjeringen eller presidentens pressekontakt.