Svetlana Prokopyeva sier hun er levende bevis på mangelen på ytringsfrihet i Russland. Foto: RFE/RL

Journalist tiltalt for terror

– Det er ingen pressefrihet eller ytringsfrihet i Russland, sier tiltalte Svetlana Prokopyeva.
Torsdag, 28 mai, 2020 - 08:25

Den russiske journalisten og frilanseren Svetlana Prokopyeva kan risikere opp mot syv år fengsel etter å ha blitt anklaget for å rettferdiggjøre terrorisme. 

Under radioprogrammet Ekho Moskvy analyserte Prokopyeva de underliggende årsakene til at mennesker i Russland begår terrorhandlinger.

Hun snakket om en bombe som eksploderte inne i bygget til The Federal Security Service i Arkhangelsk i november 2018, og underveis i sendingen kritiserte hun forholdene selvmordsbomberen hadde vokst opp under.

Den 4. juli 2019 ble Svetlana Prokopyeva plassert på listen over ekstremister og terrorister i Russland, og den 20. september samme år ble hun arrestert. Hun befinner seg for øyeblikket i husarrest i byen Pskov vest i Russland.

Bekymret for situasjonen

Svetlana Prokopyeva jobbet som frilanser for RadioFreeEurope/RadioLiberty (RFE/RL), og direktør og journalist Joanna Levison er bekymret for Prokopyeva.

– Situasjonen som Svetlana er i er ekstremt uheldig. Det viser bare hvor farlig det er å jobbe som journalist i Russland. Men vi vil ikke la oss tie, sier hun.


Joanna Levison. Foto: AIB. 

– Samtidig som vi er svært bekymret for Svetlana, er vi også utrolig stolte av å ha en journalist som ikke lar myndighetene komme i veien for det viktige arbeidet hun gjør, fortsetter hun.

Videre henviser Levison til en video publisert av Prokopyeva 1. mai i år. I videoen markerer hun pressefrihetens dag ved å hylle journalister som jobber for å avdekke kritikkverdige forhold. Samtidig uttaler hun seg om situasjonen i Russland.

– Slik etterforskning som jeg og andre russiske journalister går igjennom, snakker for seg selv. Det er ingen pressefrihet eller ytringsfrihet i Russland, sier Prokopyeva i videoen.

Hun kritiserer også russiske myndigheters involvering i mediedekningen av koronaviruset. 

Les også: Straffes for dekning av covid-19

Misbruker loven

Richardo Guiterrez er generalsekretær for Den europeiske foreningen for journalister (EFJ).

Han og organisasjonen krever at de russiske myndighetene henlegger terroranklagene mot Prokopyeva. 

– Propokyeva blir tiltalt for å ha gjort jobben sin. Hun har ikke begått noen form for kriminell handling. Dette er skremmende handlinger mot en journalist som gjør det journalister skal; kommentere nyheter, sier Guiterrez til Journalen.


Richardo Guiterrez. Foto: EFJ

EFJ har slått seg sammen med The Russian Journalists and Media Workers Union (JMWU), som sammen har satt i gang en underskriftskampanje for å få Prokopyeva løslatt. 

– Vi følger saken nøye. De russiske myndighetene må slutte å misbruke terrorlovgivninger for å bringe journalister til stillhet, sier Guiterrez. 

58 drap siden 1996

Propokyeva er en av et titalls russiske journalister og frilansere som har hatt trøbbel med de russiske myndighetene. I dag sitter syv russiske journalister i fengsel for det de russiske myndighetene kaller terrorisme. 

Men det er ikke fengselsstraffen de uavhengige russiske journalistene er mest bekymret for.

Siden 1996 er 58 russiske journalister blitt funnet drept. Flere journalister mener dette er drap begått av de russiske myndighetene. 

I 2017 ble for eksempel den russiske redaktøren Dmitry Popkov funnet skutt i eget hjem.

Kun dager før hadde redaktørens avis, Ton-M, blitt utsatt for trusler fra myndighetene, og lokalene var blitt ransaket av politiet.

Russiske journalister mener Popkov ble drept på bakgrunn av hans journalistiske arbeid rundt korrupsjon og maktmisbruk hos russiske myndigheter. 

– De russiske myndighetene virker frie ved at innbyggerne har tilgang til alle typer sosiale medier. Men hvis du stiller dem kritiske spørsmål, vil myndighetene slå hardt ned på det. Vi i RadioFreeEurope/RadioLiberty vil ikke la myndighetene vinne. Kampen om en fri presse vil fortsette, og vi lar oss ikke skremme, sier direktør Levison. 

Rettssaken mot Svetlana Propokyeva skulle startet 20. mars, men den ble utsatt på grunn av koronaviruset.

Se oversikt over alle angrep på russiske journalister siden år 2000, tall fra Committee to Protect Journalists:

 

Journalen har gjentatte ganger forsøkte å komme i kontakt med Den russiske ambassaden i Oslo under rigget for å gi dem muligheten til å kommentere kritkken av de russiske myndighetene, men de har ikke besvart våre henvendelser.