Åpenhet på agendaen

Flere og flere sliter med psykisk helse. Gard Øksendal (24) jobber for å skape åpnehet blant unge voksne.
Tirsdag, 29 september, 2020 - 17:26

Det har aldri vært like stor pågang på Mental Helses hjelpetelefon som det er nå. Mental Helse sier til VG at det så langt i år har vært 1458 tilfeller hvor de har blitt kontaktet via chat. I løpet av første halvdel av 2019 året var tilfellet 276.

Oppfordrer til profesjonell hjelp

Gard Øksendal (24) er en av de som snakker åpent om sin mentale helse. Han går regelmessig til psykiater og anbefaler andre unge å oppsøke profesjonell hjelp. Det er fordi han tror unge i dag har vennet seg til å håndtere psykiske plager alene.

– Det handler om kulturen vi har vokst opp med. Vi lærer av foreldrene våre at vi skal være barske og håndtere det som kommer. De fleste vanlige mennesker er ikke skikket for å håndtere psykiske helseproblemer på egenhånd, forteller Øksendal.


Den friske sjøluften er en effektiv oppvekker om morgenen for Gard. Foto: Jonas Andersen

Søker også hjelp i guttegjengen

Sammen med kompisen Sander Nerland (24) skal han bade tre dager i uken ut året. Dette gjør de for å utfordre seg selv, og de synes det er enklere når man ikke er alene.

Øksendal oppfordrer andre til å søke profesjonell hjelp, men ber også unge voksne om å snu blikket mot vennene. Han mener nemlig at det kan være nyttig å snakke med kompiser om følelser og tanker.

– Man bør skape en kultur for åpenhet i vennegjengen, spesielt vi gutta. Hvis én velger å åpne seg om problemene sine kommer garantert resten av gjengen til å følge etter, sier han.


Det er alltid god stemning etter fullført morgenbad. Foto: Jonas Andersen

 

Emneord: