Emilie Nancy Eiken sammen med kjæreste Tuva Lise Odberg utenfor skøyen kirke. Foto: Ada Bjøranger

Kjærlighet, håp og tro

Emilie Nancy Eiken har i dag ingen personlig tro. Den var det vanskelig å holde på etter at hun kom ut som lesbisk.
Onsdag, 9 september, 2020 - 19:54

Fra hun var liten tilbrakte hun store deler av livet sitt i menigheten, og alle vennene hennes var fra det samme miljøet. Emilie Nancy Eiken har gjennom hele oppveksten gått på kristne skoler, og hele livet hennes ble levd innenfor det kristne miljøets fire vegger. Da hun tidlig i ungdomsårene skjønte at hun var lesbisk ble ting vanskelig.

Ifølge Eiken ble det å være lesbisk i menigheten sammenliknbart med å være pedofil eller voldtektsmann.

– Det var et forferdelig begrep. Dersom noen hadde et homofilt familiemedlem, tenkte alle; stakkars deg, sier hun.

Får ikke lov å stå på scenen

Eiken ventet lenge på at følelsene skulle gå over eller at hun skulle forelske seg i en mann. Da det ikke skjedde fikk hun det vondt med seg selv.


Tuva Lise Odberg og Emilie Nancy Eiken. Foto: Ada D. Bjøranger

– Jeg var nok ganske deprimert, selv om jeg aldri fikk noen diagnose på det, sier hun.

Eiken har alltid drevet med lovsang i menigheten hun gikk i. Da hun ble sammen med kjæresten Tuva Lise Odberg fikk hun ikke lenger lov å stå på scenen i kristne menigheter.

– Som homofil får man ikke lov til å stå på scenen i menigheten, forteller Eiken.

Har vokst

Selv sier Eiken at hun var heldig, gjennom at familien hennes alltid har støttet henne og vært der for henne. Sammen med faren startet hun organisasjonen Skeivt Kristent Nettverk (SKN) i 2017. Det startet som en facebookgruppe for folk i samme situasjon, for å vise andre homofile at de ikke var alene.

– Det er veldig merkelig å jobbe med medlemmene i SKN. Jeg møter folk i samme situasjon som meg hele tiden, og jeg har fått flere meldinger der folk sier de ikke hadde levd dersom det ikke hadde vært for oss.

I dag har SKN vokst. De holder samlinger der folk kan prate om sine historier og kjenne seg igjen i andres. Selv om Eiken i dag ikke har noen personlig tro, ser hun at det er viktig for andre homofile å bevare den.

– Religion kan jo være veldig bra for mange også, selv om jeg ikke lenger har noen personlig tro, forteller hun.

SKN har som mål å hjelpe folk med å forstå at det er mulig å være både kristen og skeiv. På hjemmesiden sin har de laget en liste med kirker som er “trygge” å gå i som homofil.


Emilie Nancy Eiken har laget organisasjonen skeivt kristent nettverk for å hjelpe andre i hennes situasjon. Foto: Ada D. Bjøranger

Ønsker endring

Eiken studerer til å bli lærer. På siden av studiet holder hun jevnlige møter med pastorer og prester i eksisterende kirker. Hun jobber for å endre praksisen overfor homofile der.

I tillegg ønsker hun at hun som homofil i et homofilt forhold skal få lov til å undervise på kristne skoler og folkehøyskoler.

– Slik er ikke praksisen i dag. Det er helt sykt at det fortsatt er sånn i 2020, avslutter Eiken.

Emneord: