Oral Bees første kjærlighet var musikk.
Oral Bee:

— Jeg er velsignet av pimpguden

Fra å være den mest utskjelte rapperen i Norge til å få Billboard-plass og dobbel platina.
Fredag, 11 september, 2020 - 11:04

«Gå inn via hagen rett ved lekeplassen. Bambus bonanza. Kommer ut», skriver rapper, musikkprodusent og forfatter, Oral Bee på melding.

Et barnefars hjem

I det rolige boligfeltet på Økern er luften frisk og fuktig. Hårene på kroppen reiser seg av den kjølige lufta på formiddagen. Sola skinner svakt gjennom skyene og lyser opp det grønne gresset på lekeplassen. Hagen er gjemt bak bambus. Det minner litt om cafeen i Syden som er dekorert av tropisk bambusvegg.

Foran bambusen kommer Oral Bee gående rolig gjennom et lavt, svart gjerde. «Hei, du er fra Nesodden? Gratulerer», sier han. Rapperen er oppvokst på Nesodden og har en tett tilknytning til halvøya.

— Hvis de setter en statue av meg på Nesoddenbrygga, så flytter jeg tilbake, sier rapperen og fniser.

Bak bambusen gjemmer det seg ikke noe gode drinker eller cafébord slik som i Syden. Tvert imot.

Bak er det en liten grønn hage med svarte utemøbler. Ved terrasseinngangen til huset står det barneleker, barnevogn og barnesko. Det lukter barnemat i leiligheten, noe som kan minne om ostesmørbrød. Gulvet er nesten tomt, men stuebordet og spisebordet er fult av barneleker. Rød brannbil, gul traktor, rosa lekebil, barnestoler og perler fanger blikket. Hjemmet til en rapper er ikke like tøft som man skulle tro. Her er farsrollen dominerende. «Jeg går inn på rommet og jobber», sier samboeren som har hjemmekontor. Rapperen svarer med et nikk.

Å være rapper, forfatter og musikkprodusent tar mye tid. Oral Bee føler seg heldig som kan jobbe med dette som en heltidsjobb. Det gir han tid til å fokusere på familien når de kommer hjem fra skolen og barnehagen.

Image er underholdning


Rapperen bruker imaget som er preget av hodeplagg, solbriller og chain som underholdning. Foto: Anton Soggiu 

Rapperens ekte navn er Anders Kranmo Smedstad (41), men siden han var ti år har han brukt merkenavnet Oral Bee. Navnet ble inspirert av tannpleiemerket «Oral B» som han oppdaget på reise i Frankrike.

Han er kjent for imaget sitt som er preget av hodeplagg, solbriller og chain. Det er sjeldent man ser Oral Bee uten solbriller og smilende på bilder. Sittende i hjørnet på den lysegrå sofaen har han på seg svart lue, men ikke solbriller. Hjemme føler han ikke presset til å kjøre fult image. 

— En fordel jeg ikke har tenkt på er nå som jeg begynner å bli gammel, har kids, poser under øynene og er tynnere i håret så er det helt perfekt, ler tobarnsfaren.

Oral Bee har alltid brukt navnet og imaget som underholdning.

—  Få på noe lue og shades, sier han, mens han later som at han tar på seg lue og briller. 

— Jeg hadde ikke dette imaget helt i starten. Rundt 2008 begynte jeg konsekvent å kjøre denne stilen. Det ble mitt trademark. Back in the days skulle man ikke underholde. Shout out til Lars Vaular, men jeg synes det kjedelig med artister som bruker sitt eget navn. Det er lite mystisk, smiler han.

Imaget hans har tidligere vært et stort skille fra hvordan Anders egentlig er. Tidligere utga Oral Bee seg for å være gangster og player. Anders som person var mer tilbaketrukken og mindre oppmerksomhetssøkende enn imaget sitt.

— De siste året har skillet mellom Oral Bee og Anders blitt mindre enn før. Jeg har kommet med låter om barna og familielivet, og hvordan man kombinerer livet som rapper og far.


Anders var veldig interessert i teater som ung. Han pleide ofte å lage teater med vennene sine. Foto: Privat

Som barn hadde Anders stor interesse for teater, musikk og bøker. Han gikk i en musikalsk barnehage og lærte seg å spille piano i ung alder. Da Anders var ung, var det mye fokus på klassisk musikk. Rap er ganskje fjernt for faren og moren. De så på musikkinteressen hans som en hobby. Moren hans, Astrid, trodde han skulle bli skuespiller eller jobbe i forlagsbransjen. 

— Oral Bee er nesten som en teaterrolle. Han går inn i rollen Oral Bee. Jeg føler ikke at han har det i seg i det daglige når han er tobarnsfar og en familiefigur, sier moren. 

Tobarnsfaren har en ambisjon om å være en god pappa og oppdra barna sine til å bli gode mennesker. Hun eldste (6) har allerede vist litt interesse for musikk, forteller han.

— Hun eldste har laget en låt og danser litt. Jeg vurderte å legge ut på Youtube, men da kicket min gamle erfaring inn med hat og kommentarer så da droppet jeg det.

Astrid mener det er et stort skille mellom Oral Bee og Anders som person. Hun beskriver Anders som en rolig, kjærlig og god pappa som bruker mye tid på barna sine. Som Anders er han en vanlig person som lever et vanlig liv, sier mammaen. For et par år siden hadde Oral Bee konsert på St. Jakobskirken hvor skille mellom Anders og Oral Bee var mindre synlig. 

— Jeg følte at han tok med seg mye av sin klassiske bakgrunn inn i det moderne. Det ble en brobygging mellom klassisk kultur og den moderne kulturen. Dette brakte mer av Anders inn i Oral Bee, sier moren.

Fra hobby til karriere

Oral Bee har laget musikk siden han var liten. Da han var syv-åtte år pleide han å lage låter på kassett og mac i soverommet sitt på Nesodden. Han arvet en gammel Mac fra onkelen sin som tidligere var musikkprodusent. Oral Bee fikk stor oppmerksomhet i norske medier i starten av 2000-tallet, men lite av det var positivt. Han var Norges mest utskjelte og forhatte rapper.


Fritiden da han var barn var preget av mye musikk, litteratur, fotball,basket og friluft. Foto: Privat

Han sitter inntrukket med armer og ben. Armene er for det meste i kryss og tonefallet er rolig. Når musikk og karriere var temaet så vekket det lidenskap og engasjement i rapperen. Tonefallet var fremdeles rolig, men lidenskapen i blikket var synlig. Armer og hender var store deler av kommunikasjonen, og som stadig vekk ble aktivert når han skulle forklare noe.

— Jeg holdt på i P3 da jeg var 13-14 år gammel. Noen av låtene jeg lagde inneholdt pedofilihumor som førte til at den ble bannlyst på NRK, fniser han.

—  «Mamma slo meg på tissen med stekespade», heter låta. Spiller ikke den så ofte lenger, legger han til.

Mange så på Anders sin musikkinteresse som en hobby. Moren, Astrid hadde aldri en drøm om å få en sønn som var rapper. Senere har hun akseptert det og vært støttende under hele karrieren hans. Barndomsvennene hans har alltid digget det og vist stor interesse. Musikk var ikke det eneste rapperen drev med da han var ung. Han spilte også mye basket og fotball og har fremdeles disse hobbyene i dag.

Brudd på musikkens normer

Rapperen gikk i mot mange av normene i musikken som var på den tiden. Norge var veldig inspirert av Østkyst type hiphop hvor alt skulle være ekte. Man skulle rappe om det livet man levde og om politikk og samfunnskritikk. Musikken hans om «gangsters, bitches og pimps» ble ikke godt tatt i mot av Norge.

— Musikalsk sett skulle det ikke være noe synging eller melodi. Det skulle være en type lup med noen samples og skracthe refreng. De skulle ikke ha noe humor. Jeg og mitt team brøt alle de reglene. Når vi kom med noe helt annet til Norge så var det ingen tomler opp å få.


Oral Bees forbilde er Snoop dog fordi han alltid har gjort som han vil til tross for normer og kritikk. Anton Soggiu

Rapperen gikk fra å få platekontrakt til å miste den og få mange negative anmeldelser og drapstrusler. Det førte til at få hørte om Oral Bee de neste ti-tolv årene inntil han hadde comeback i 2015.

Kritikken hadde ikke stor innvirkning på rapperens mentalitet. Moren mener at dette var kritikk på alteregoet, Oral Bee og ikke Anders som person. I mellomtiden jobbet rapperen mye i USA som musikkprodusent, og oppnådde sin drøm om å få en sang på billboardlista som han ser på som sin største suksess.

— Meg, Pimp Lotion og Big Ice hadde «oss mot røkla mentalitet». Vi forventet at hatet kom. Jeg skrev låta « Alle hater Oral Bee» lenge før noen hadde hørt om meg. Vi brukte mye av hatet og kritikken som motivasjon. 

I 2004 jobbet Oral Bee mye i USA. Der fikk han med et av låtene sine i albumet til Baby bash som fikk gullplate og lå på billboard veldig lenge.  

— Låta hadde norsk refreng og vers. Det albumet solgte over en million i verden. Det er vanskelig å toppe den kan du si. Vi hadde sett at det var en veldig stor opptur å få det comebacket, det var sånn folk re-oppdaget det.

Det var lite som tydet på at dette var en rappers hjem. Boligstrøket var rolig og familievennlig med lekeplass. Leiligheten var dekorert med hjemmekoselige planter ved vinduet og kjøkken, kunstbilder på veggene og personlige familiebilder på hylla.

Comeback


Oral Bee føler seg heldig som jobber med musikk på heltid.  Foto: Kristoffer Kumar

Oral Bee kom sterkt tilbake i rampelyset etter ti år. I 2015 begynte karrieren å blomstre igjen for rapperen. Alderen har økt, men imaget og oppførselen er fremdeles ungdommelig.

Mye skyldes timing, forklarer han. De fokuserte mye på sangrefreng, humor, og litt blidere stil enn andre artister utga. I årene som fulgte kom Karpe og Erik og Kriss. Ting ble mer aksepterende og Oral Bee sin musikk var ikke like crazy som tidligere. 

— Jeg ga alltid ut musikk hele veien. Det var ikke sånn at jeg tok en pause og kom tilbake. Det var bare det at ingen brydde seg i ti-tolv år. Jeg lagde musikk fordi jeg synes det var gøy. Jeg hadde ikke noe tro på at det skulle blusse opp.

 

— Jeg lagde musikk fordi jeg synes det var gøy.

Oral Bee

 

I starten av karrieren til Oral Bee på tidlig 2000-tallet var anmeldelsene på det verste. Det var terningkast 1 og 2 og mediene gjorde det tydelig at dette var «møkkamusikk som ingen skulle fucke med» forteller Oral Bee. Det var en anmeldelse som han husker godt.

— Det var typ sånn «jeg spyr når jeg hører Oral Bee, dette er fake bullshit ting, som er wannabee type greier».

Anmelderen ble senere sjef i plateselskapet, Oslo Records. I 2014 da Oral Bee fikk ny platekontrakt var det denne anmelderen som signerte han.

— Det var ganske morsomt. Han er ikke så stolt av den historien selv, men jeg liker å fortelle den, ler han.

Pimpguden

Oral Bee reiser seg rask fra sofaen og drar buksa litt opp mot livet. Han går forbi stuebordet og en full hylle av bøker, mot døra som leder til gangen. Man hører at badedøra åpnes. Han leter etter noe inne på badet. I stillheten hører man gjenstander som beveger seg og rolig gåing mot stua. I hånda holder han en tannkrem. Han strekker den opp for å vise den. Der står det Oral B. Han snur den og peker bakpå tannkremen hvor den er produsert. Der står det PG.


Pimpguden står sentralt for Oral Bee. Det har blitt et religiøst forbilde. Foto: Dina Palos

— Jeg så tilfeldigvis bakpå i går, og der står det pg, og det er pimpguden.

Han gjør seg klart for et bilde. Men før bilde skal tas går han fort mot soverommet for å hente solbrillene sine. Han setter seg ned på sofaen og holder tannkremen frem og legger bort smilet.

— Når alt begynte å skje og vi begynte å leve godt, så må jeg være velsignet av pimpguden liksom, sier rapperen og legger hendene sammen. Så da ga jeg ut albumet «Pimpguden befalte meg til det» i 2016.

Pimpguden ble for han og kjernefansen et religiøst symbol. Pimpguden er en ånd designet for å utjevne verden til en tilstand av harmoni og fruktbarhet, ifølge Urban Dictionary. Han fikk en tett relasjon til kjernefansen og ble sett på som en religiøs leder.

— Noen mener jeg er pimpguden, men det tar jeg ikke på meg, sier han og legger hendene flatt foran seg ved brystet.

Oral Bee har fått publikum med på bønnerop på flere show.

— Det er sånn typ at de repeterer etter meg.

Han legger hendene foran seg,  lener overkroppen litt mot hendene og ser opp mot taket mellom hver setning:


Kjennetegnet på pimpgudhilsen ser man på bildet over. Foto: Dina Palos

«Kjære pimpguden»

«…»

«Du som befinner deg på vestkysten»

«…»

«Velsign oss hver dag med import produkt»

«…»

Osv.

«Yabba»

Brusentusiast


Oral Bee har stor interesse for brus, spesielt importbrus. Lettbrus er han lite engasjert over. Foto: Anton Soggiu

De siste årene har Oral Bee vært aktuell med låta «Baris» som fikk dobbel platina, spilt på øyafestivalen og slottsfjell. Han ga nylig ut albumet «Brus Bangers» som handler om brus,  og har en bok om brus som skal lanseres i oktober.

Han sitter i hjørnet på sofaen i en rød Coca Cola hettegenser, men det er ikke noe drikkbar brus i leiligheten. Han forteller om en sang som heter «Brus Queen», som handler om at han drømmer om en dame som er like glad i brus som han.

Han setter seg litt opp på sofaen, slikker seg rundt munn og beveger hendene sine.

— Det er linjer som dette:

«Hun drikker brus med begge henda, hun har konstans belegg på tenna, yeah», rapper Oral Bee, mens han leder melodien med hendene sine.

Litteraturinteresse

Ved siden av kjøkkenet, i stua, er det en hylle full av bøker. Det er tydelig at han er interessert i litteratur. Rapperen har studert litteratur og utgitt to bøker og har den tredje på vei. Hans første bok heter «Livet til en norsk boss» som han ga ut i 2014. Boka handler om oppturer og nedturer i musikkbransjen. Den viser litt mer «Behind the scenes» og at musikkbransjen ikke er så glamorøs som mange antar.

— Det var mange som bestemte seg for at dette Oral Bee greiene var noe forferdelige greier. Men så fortalte jeg min historie i boka og da forsto folk litt mer. Det var mange som trodde at jeg selv trodde jeg var en Gangsta for real.

Oral Bee har noen faste ting han har med i sangene sine. Noen av de er at han er en stor «player», at han er fra 1450 og at han drikker brus. «1450, coke time», rapper han, mens han ser på håndleddet sitt og later som at han ser på klokka.

Han går bort til hylla som er full av bøker. Buksene henger halvveis ned på rumpa, men den litt store hettegenseren strekker seg helt ned til buksa. Han ser fort gjennom bøkene på leting etter boka si «Livet til en norsk boss». Han ser litt forvirret ut og sier: «Jeg vet faktisk ikke hvor noen av bøkene mine er» i det han går inn på barnerommet som ligger på den andre siden av rommet. Han leter fort, men finner ingenting.

Aldri for gammel

Oral Bee blir nølende og fniser litt nervøst mens han justerer litt på den svarte lua på hodet. Han titter opp mot taket og ser tankefull ut.


Foto: Antonio Soggiu

— Om 5 år er jeg 46 år liksom. Det er vanskelig i forhold til rapspillet når man begynner å bli såpass gammel, sier Oral Bee.

I rapmiljøet spiller alder en stor rolle. Det er sjeldent at eldre rappere fortsatt klarer å holde populariteten oppe. Det Oral Bee vil oppnå fremover er å se hvor langt man kan strekke karrieren. Se hvor lenge man kan holde seg på et bra nivå og hvor langt motivasjonen og kreativiteten strekker seg.

— Lotion sa her om dagen «Det er ikke så viktig om jeg får Covid ellerno, jeg har allerede oppnådd det jeg skulle og det var å få platina». Men Podcasten, bøkene og å lage musikk for andre artister kan også være en retning å gå. Det blir man ikke for gammel til, sier Oral Bee.

Han går ut av stua og ut i gangen og henter Pepsi x Puma skoene sine. Han går ut i hagen og steller seg på det rufsete gresset mens han tar på seg solbrillene. Han står rolig på gresset med armene avslappet ned og ser utover lekeplassen på boligområdet. Han går mot gjerde og lukker det forsiktig og går sakte inn i leiligheten igjen.

 

Emneord: