Etter å ha oppnådd suksess på TikTok har Morten fått flere tilbud i norsk underholdning.

Ruller inn i underholdning

For 14 år siden ble Morten Marius Skau lam. Nå lager han underholdning med rullestolen sin på sosiale medier. Der poster han morsomme klipp og videoer som har slått an, særlig på den populære video-appen TikTok.
Torsdag, 10 september, 2020 - 13:16

I Mysen by i Indre Østfold går 16 år gamle Morten ut av huset. Han går mot trampolinen i hagen utenfor barndomshjemmet. Sekstenåringen skal prøve seg på noen nye triks før han skal legge seg. Han tar sats. Kanskje han skal prøve seg på noe mer utfordrende? En backflip, kanskje?  Han har jo klart det før, og med litt mer øving så sitter nok backflippen som et skudd! Han tar igjen sats mot det mørke, elastiske nettet som holder han oppe. Nå går han skikkelig inn for det, og plutselig svever han med ryggen mot trampolinen. I sekundet før han treffer trampolinen skjønner han at dette går galt. 

 

I Morten sin leilighet i Oslo er det nyvasket og ryddig. Ved de store vinduene i stua ser man et stort, hvitt lekestativ for katter. Solstrålene utenfor slippes inn i leiligheten gjennom stuevinduene og hviler behagelig på Mortens ansikt. 

– Jeg var liksom en ikke-atletisk fyr som prøvde på atletiske ting, og det går jo til helvette.

Han lar rullestolen gli frem og tilbake foran TV-benken hvor han for øyeblikket har plassert seg. Sekstenåringen som den gang hoppet på trampolinen er i dag en 30 år gammel lærer. Han underviser tredjeklassinger ved Holmen skole.

Alt gjøres på dataen

Veien mot det perfekte yrket skulle vise seg å bli humpete for Morten. Som rullestolbruker var mulighetene litt begrenset når det vanskelige valget skulle bli tatt. Likevel fikk han høre støttende ord av de menneskene som var rundt han.


Klok av skade: Morten lager også humoristiske sketsjer for Sunnaasstiftelsen. Disse brukes til en miniserie som heter Klok av skade. (foto: Bjørg Davidsen)

– Morten, det går bra. Det er så mye som kan gjøres på dataen i dag vet du.

– Faen, jeg har ikke lyst til å sitte foran dataen hele dagen, det er ikke helt min ting, tenkte Morten om de trøstende ordene han stadig fikk høre.

Over 50 tusen følgere

I fjor fikk Morten besøk av en kompis, som hadde fått opp øynene for det sosiale nettstedet TikTok. Et nettsted hvor brukerne kan dele korte videoer med sang-miming, humor, dansing eller andre talenter.

– TikTok er jo perfekt for deg fordi det er jo bare helt dust alt som er der, sa han til Morten, i et forsøk på å overtale han om å ta del i den nye internett-sensasjonen.

Morten nøler ikke, og plutselig begynner han å legge ut humoristiske videoer på det verdenskjente nettstedet. I mange av videoene spiller han på at han sitter i rullestol. Han legger ut videoer hvor han blant annet faller ut av rullestolen, blir fragått av vennene sine når de går opp en trapp og han viser oss hvordan han kjører bil. Engasjementet rundt Mortens videoer økte raskt. I dag har kontoen hans, mort1rulle, hele 53 500 følgere.

I en allerede full innboks tikker det inn enda en melding til tiktokeren.

«Hvordan tørr du å gjøre så mye med et så synlig handicap?» Morten rister svakt på hodet.

– Jeg kan ikke gjømme meg liksom.

Det er likevel en overvekt av positive tilbakemeldinger i innboksen til mort1rulle.

– Jeg tror at det at jeg viser litt humor rundt det med å sitte i rullestol kan være inspirerende for andre. Jeg har fått mye meldinger i hvert fall.

Driver ikke en holdningskampanje

I dagens Norge finnes det flere rullestolbrukere som kjemper høylytt og aktivt for rettighetene til mennesker med et slikt handicap. Til tross for alle de positive tilbakemeldingene han har mottatt gjennom sine sosiale medier, føler ikke Morten at han kjemper aktivt i denne kampen for rullestolbrukere.

– Jeg er bare en artig fyr i rullestol. Jeg viser heller at det går fint å leve livet i rullestol istedenfor at jeg nødvendigvis må si det. Jeg er veldig glad for at folk kjemper den kampen for folk i rullestol, fordi ellers hadde det ikke skjedd en dritt.

Oppturer etter Ullevålsbesøket

Dagen etter den skjebnesvangre trampolinehendelsen våkner 16 år gamle Morten opp på Ullevål sykehus. Hele familien står rundt han. Tårene triller. De hadde fått beskjed om at Morten var blitt lam.

I de kommende ukene må Morten ligge i sykehussenga og stirre i veggen. Når han brakk nakken, hadde han også fått en hevelse i nakken. Denne hevelsen presser på nervene høyere opp. Noe som resulterer i at han føler seg enda lammere enn det han er. Sekstenåringen klarer ikke å gjøre noe som helst. Alt han kan gjøre er å stirre i veggen. Først noen timer på den ene siden, før blikket blir flyttet til taket. Deretter noen timer på den andre siden. Så repeterer han den intense stirrekonkurransen med veggene neste dag. I to uker.

Morten blir sendt til Sunnaas sykehus på Nesodden, og begynner med opptrening på rehabiliteringssenteret. Ene dagen klarer han å få på seg buksa selv. Neste dag klarer han å trille opp en brattere bakke. Morten godtar at han nå er lam for resten av livet, og begynner å anse alt han klarer å gjøre som en seier. Fokuset ligger på hva han kan gjøre, og ikke hva han ikke kan gjøre.

Lam for resten av livet

To måneder etter trampoline-ulykken har Morten en kompis på besøk.

– Morten, begynner du ikke å grine når du tenker på at du er lam for resten av livet, spør kompisen.

– Nei, jeg tenker jo ikke noe over det, svarer Morten.

Senere den kvelden, etter at kompisen har dratt hjem, ligger Morten i senga si. Da slår tanken han. En tanke han har unngått å tenke på. Han begynner å gråte.

– Faen, jeg er jo lam for resten av livet.

Selvstendig med sokkelesten på

Morten bruker ikke så mye energi på å gråte eller sutre over livet som rullestolbruker. Oppturene er jo fortsatt der. Noe som umiddelbart fester seg i minnet er den dagen han klarer å ta på seg sokkene selv. Det var det eneste som manglet for at han skulle klare å kle på seg selv.

Morten kjenner på lykkefølelsen. Nå er han et steg nærmere å bli selvstendig. Og han kan informere moren sin om at hun ikke trenger å komme inn neste morgen for å hjelpe han med å dra på han sokkene.

Trodde at han ikke faktisk satt i rullestol

Nylig strømmet det inn med kommentarer på profilen til Morten fra personer som anklaget han for å ikke faktisk være lam. Etter at Morten var blitt intervjuet av en avis hvor han uttalte seg om at han tuller med fysisk funksjonshemming, tolket mange det som at han tullet med at han satt i rullestol.

– Det er jo rart da. Hvis du går gjennom profilen min så er det nok ganske tydelig at jeg er lam. Det hadde vært en bra scam da, hvis jeg ikke var lam.

Blir møtt med sympati

Etter 14 år i rullestol blir fortsatt tiktokeren møtt med sympati av mennesker han møter.

– Folk tror du er så deppa, men man depper jo ikke i 14 år.

Han forteller også om historier fra utelivet som rullestolbruker. Hvor en eldre mann kom bort og fortalte at han hadde en kompis i rullestol, og roste Morten for motet han viste ved å være ute på byen.

– Det er jo egentlig ikke modig. Jeg er ute på byen, en fredags kveld, som alle andre. Jeg har ikke lyst til å la være å feste fordi jeg sitter i rullestol.


Tuller med rullestol: På TikTok viser Morten frem en mer humoristisk side ved rullestol-livet. Dette gjør han for å få folk til å skjønne at han ikke er deppa. (foto: Bjørg davidsen) 

Ny TikTok-video

Det ringer på døra til Mortens leilighet. Morten tar tak i oversiden av hjulene sine og sikter seg inn mot døra. På den andre siden av dørstokken står kompisen, Mikael Lien. Han er også en av dem som har opplevd suksess på det populære nettstedet TikTok.

– Kom inn, kom inn, sier Morten til den nye gjesten sin før han rygger med rullestolen for å gi plass til Mikael.

Mikael trår inn i leiligheten, setter seg ned i sofaen og nøler ikke med å fortelle Morten om ideen han har til en helt ny TikTok-video. Denne videoen skal lages nå.

– Ja, det blir kult! Men hvordan starter vi, spør Morten.

Guttene grubler litt på det.

– Jeg kan starte med å filme deg som gjør litt triks med rullestolen din, sier Mikael.

Mikael holder mobilen og filmer mens Morten ruller opp og ned med rullestolen. Deretter bytter de på hvem som filmer, og Morten holder mobilen for å filme et sitat av Mikael. 

– Det ser egentlig ikke så vanskelig ut å kjøre rullestol. Det er sikkert mye vanskeligere å måtte gå rundt overalt.

– Det er ikke så lett å kjøre rullestol altså, svarer Morten.

– Skal vi se på det? Vi tar et kappløp. Jeg tar rullestolen. Du bruker beina. 

–  Ja, vi gjør det! svarer en engasjert Morten.

Etter å ha fått diskusjonen på film, tar de turen ut i gangen. Her skal kappløpet holdes. Mobiltelefonen blir strategisk plassert på et lite stativ et stykke ut i korridoren til leilighetskomplekset. 

– Klar, ferdig, gå! Utbryter Mikael før han setter fart med rullestolen.

Han griper tak i hjulene og tar skikkelig sats for hvert dytt han gjør. Det er ikke så elegant, og det er tydelig at dette er noe Mikael er ny på. Han tar likevel fort ledelsen mot Morten, som nå bare skal bruke sine lamme bein for å komme seg framover. Morten ligger på gulvet og prøver å dra seg fremover med armene sine. Morten taper kappløpet på humoristisk vi.

Mikael plukker opp telefonen fra stativet, og sjekker hvordan videoklippet ble. Han ler, og er tydelig fornøyd med resultatet. Deretter går han bort til Morten som fortsatt ligger på gulvet, og viser videoklippet. Begge virker fornøyde, og de tar turen inn igjen til Mortens leilighet. Nå mangler det bare en liten redigeringsjobb før videoen kan bli delt ut til alle de som følger med på Morten sin TikTok. 

– Dette er jo sånt innhold du pleier å legge ut, Morten, sier Mikael.

 

Ettter fremskritt på sosiale medier, står drømmen om å være et kjent ansikt i norsk underholdning sterkere enn noen gang. Hvordan ser framtiden til den joviale rullestolbrukeren ut?

– Drømmen er nok at jeg har fått til litt mer på TV-skjermen og i underholdningsbransjen, men det skal være som en sidegreie. Jeg vil fortsatt være lærer liksom, og kanskje jeg har barn.

Morten føler seg ikke traumatisert av trampolineulykken, og vil ikke sette en stopper for hoppegleden til eventuelle fremtidige barn.  

– De får bare hoppe. Det var jo bare jeg som var jævlig dårlig på å ta backflips.