Ojas Jon Martin Grøn er førstemann ut. Foto: Aurora Ytreberg Meløe
Isbaderne på Ulvøya:

– Alt annet forsvinner

Isbading er helsebringende, men ikke uten risiko. "Badedamene" på Ulvøya har holdt på med det i 16 år. Det er noe dypere ved det, forteller Merete Habberstad.
Mandag, 2 november, 2020 - 15:02


Merete Habberstad går ut på stupebrettet. Foto: Aurora Ytreberg Meløe 

Frihet og glede

På Ulvøya rett utenfor Nordstrand ligger Sydtranden. Hver lørdag klokken halv 10 møtes “Badedamene” her. De er isbadere. Det er en gjeng på cirka 16 personer som har holdt på i 16 år. Gruppen ble startet av danske Birgitte Vase, og vestlendingen Merete Habberstad. Selv om gjengen har fast badetid hver lørdag kl halv ti, så er det fritt fram om du kommer eller ikke. Birgitte Vase, forklarer:

– Det skal ikke være avtale, eller logistikk, ikke noe. Kun frihet og glede. 

 Damene forklarer at de ikke skal føle seg presset til å komme. Om man vil sove ekstra lenge en lørdag eller kjenner at man ikke føler helt for det, så skal ikke det gjøre noe. Det sosiale felleskapet er bare en bonus. 

– Det skal komme av lyst, forklarer Merete Habberstad. 


Birgitte Vase og Merete Habberstad ikledd neoprensko og badehetter. Foto: Aurora Ytreberg Meløe

Da Norge gikk i lockdown 15.mars, trappet ikke badedamene ned på badingen. Da badet de hver eneste dag. De dro ned til Sydstranden, og stod i hver sin ring med to meters mellomrom. 

– Det er helt nødvendig for meg for å fungere fra mandag til fredag, sier Birgitte Vase. 


Ojas Jon Martin Grøn hopper fra fem-meteren på Sydstranden. Foto: Aurora Ytreberg Meløe

Det var ikke bare Badedamene som møtte opp ved Sydstranden. Jon Martin Grøn og Kine Isachsen tok seg en dukkert på kveldingen. De er aktive badeentusiaster, og har startet sin egen badegruppe. Kine forteller at de bader Nøklevannet. 


Ojas Jon Martin Grøn og Kine Isachsen fryder seg i det iskalde vannet. Foto: Aurora Ytreberg Meløe

Dypere effekt

Alle er enige om at det er noe spesielt med isbading. Merete, en av de som har holdt på med det lengst, mener at det har skjedd en endring siden hun først startet med det.

– Jeg var jo berømt for at jeg hylte, ler Merete. 

Hun forteller at det var hysterisk gøy i begynnelsen, men at hun synes det har fått en dypere effekt. 

– Alt annet forsvinner


Randi Kippenes Megard skal stupe fra fem-meteren. Foto: Aurora Ytreberg Meløe

Kuldeterapi som ismannen

Etter at Merete fikk noen helseproblemer ble hun interessert i autoimmune sykdommer, og hvordan man kan bygge et sterkere immunforsvar. Merete trekker frem den nederlandske ekstremsportmannen Wim Hof, også kalt Ismannen. Han har en rekke rekorder som omfatter ekstrem kulde. De mest kjente er blant annet da han besteg Mount Everest i kun shorts. Eller da han svømte en lengde på 66 meter under isen. Ifølge hjemmesiden kan Hof-metoden tilby en rekke helsebringende fordeler. Blan annet å forsterke immunsystemet, gjennom kuldeterapi. 

Merete kaller seg ikke for ismannen, men damene mener at det ligger noe i isbadingen. Noe som er vanskelig å forklare. Om man skal kalle det mindfullness, eller en øvelse i nærvær er ikke så viktig. 

– For min del så skal jeg være rolig nedi der, forteller Merete.


Randi Kippenes Megard smiler friskt etter isbading. Foto: Aurora Ytreberg Meløe

Kan være farlig

Isbading er på folkemunne en helsebringende aktivitet. I følge en artikkel av UiT mener professor Maja- Lisa Løchen at det ikke finnes en langtidsstudie som viser sikre helsebringende effekter ved isbading.


Professor i forebyggende medisin ved universitetet i Tromsø, Maja-Lisa Løchen, har sett på forskningen av isbading. Foto: privat

– Det er noen få studier som kan tyde på at hos friske personer kan immunsystemet styrkes noe. Men dette er ikke endelig bevist. Noen mener de blir mindre utsatt for infeksjoner, men det har ikke vært vist sikkert objektivt. 

Er det farlig å isbade?

–  Ikke bad alene, ikke vær ute i vannet for lenge. Man kan besvime på grunn av det store sjokket som kroppen utsettes for. Sørg for raks oppvarming etterpå. 

Professor Maja-Lisa Løchen forteller at både hjerte og hjerne er mer utsatt for blodpropp i blodårene ved isbading. Man er også mer utsatt for livstruende hjerterytmeforstyrrelser. Risikoen for alvrolige hendelser er liten hvis man er helt frisk. 

Helsebringende badstu

Løchen påpeker også at sauna etter isbading antakelig er veldig sunt. En finsk studie fra 2015 viste at isbading kombinert med sauna reduserer risikoen for å få hjerteinfarkt og for å dø av hjerte- og karsykdom. Og jo mer sauna man tar, desto bedre er det, konkluderer rapporten.


Merete Habberstad forteller om utviklingen hun har kjent på gjennom badingen. Foto: Aurora Ytreberg Meløe

På Sydtranden er det ingen badstu, selv om badedamene sier at det hadde vært deilig. Likevel påpeker Birgitte at det de driver med er tøffere. 

– Det er mye tøffere enn å bruke badstu ved operaen.


Ettermiddagssolen når Ulvøya. Badedamene pakker sammen for denne gang. Foto: Aurora Ytreberg Meløe

Isbading har helsefordeler, og som mye annet er det ikke uten risiko. Randi påpeker at det sosiale er en stor del av det de driver med. Selv om de er der for badingene, har det blitt til noe mye større. De drikker varm te fra termos, mens solen går ned. 

– De som er isbadere er gode og varme mennesker, sier Birgitte Vase.

Emneord: