Illustratør Jenny Jordahl debuterer som forfatter i nyutgivelsen «Hva skjedde egentlig med deg?». Foto: Guri Pfeifer

Barnebok om spiseforstyrrelser

Med tegneserieboken "Hva skjedde egentlig med deg?" håper forfatter Jenny Jordahl å hjelpe barn som opplever spiseforstyrrelser. Nå har boka fått sin dom av fagekspertene.
Fredag, 30 oktober, 2020 - 13:46

Det er vanskelig å skjerme barn og unge for kroppspresset, og spiseforstyrrelser oppstår selv blant de yngste. Med tegneserieboka «Hva skjedde egentlig med deg?» ønsker illustratør og forfatter Jenny Jordahl å vise hvordan opptakten til spiseforstyrrelser kan utarte seg blant unge, og hvordan voksne og barn reagerer.


Jenny Jordahls bokomslag. Foto: Ingrid Fossnes.

Viktig samfunnstema

Forfatter Jordahl forklarer i mail at boka handler om hvor vanskelig det er for både barn og voksne å navigere i et kroppsfokusert samfunn, og at barn også blir påvirket av samfunnet. Rådgiver i Spiseforstyrrelsesforeningen Elin Moen er glad for at det viktige temaet belyses, og skriver i mail:

- Mer informasjon om spiseforstyrrelser er viktig for samfunnet, slik at folk kan bedre forstå sykdommen.

Moen tror også at lett tilgang og mye eksponering i sosiale medier gjør at barn er mindre skjermet for kroppspress nå enn før. Ved spørsmål om pandemien har påvirket forholdet til mat, forklarer hun at de ikke har forskning og tall som svarer på dette. Samtidig forklarer Moen at barn viser tegn til spiseforstyrrelser på andre måter enn det voksne gjør. 

- Barn skjuler ikke sine problemer i samme grad som voksne gjør, da de ikke er like bevisste over sine handlinger. Deres spiseforstyrrelse er derfor ofte lettere å oppdage enn hos voksne, forklarer hun.

- Noen barn overspiser for å døyve følelser, mens andre spiser lite/slutter å spise fordi de føler seg mindreverdige, til bry eller ubevisst for å få kontroll i en ellers kaotisk hverdag. 

Gode tilbakemeldinger 


Jenny Jordahls utgivelse “Hva skjedde egentlig med deg?”. Foto: Ingrid Fossnes. 

Tegneserieboka har fått gode anmeldelser i media, og lesere har vurdert den godt i bokhandleres og bibliotekers ulike meningsvurderinger. Selv var Jordahl nervøs før lanseringen og spent på tilbakemeldingene.

– Jeg var fryktelig nervøs da jeg slapp boka ut i verden. I tillegg til at den handler om et ganske sårt og vanskelig tema, er det min førstes store tegneserieroman der jeg både har skrevet manus og illustrert selv, forklarer forfatteren.

Ikke bare har leserne tatt boka godt i mot, den har også nådd ut til psykiater og professor Finn Skårderud som er ekspert på spiseforstyrrelser. På Facebook-siden til stiftelsen Villa SULT har eksperten selv publisert og omtalt boka, og avslutningsvis oppfordret med:

«Jenny Jordahls bok bør leses, spres, likes og deles.»

På spørsmål om hva forfatteren selv synes om skryt fra Finn Skårderud og publikum svarer hun:

– Jeg har aldri fått så mange fine og personlige meldinger i innboksen før. Boka har også fått veldig gode anmeldelser i media og skryt fra selveste Finn Skårderud! Det er jo ekstra fint å få bekreftelse fra fagpersoner som jobber med dette hver dag.


Villa SULT postet på sin side en omtale av tegneserieboken. Foto: Skjermdump Facebook/Villa SULT