Barselsalongen på Tukthuset åpnet første oktober, og her er det plass til "alle". Foto: Vilde Sofie Einan

Plass til både barn og vogn

Nybakte foreldre mangler kaféer og spisesteder med plass til både seg selv og barnet. Nå har Tukthuset åpnet en egen barselsalong med plass til både store og små.
Mandag, 12 oktober, 2020 - 13:30


Én av flere lekematter på huset. Foto: Vilde Sofie Einan

Småbarnsforeldre blir ofte bedt om å la barnevogna stå igjen utenfor på kafé- og restaurantbesøk. På innsiden er det ofte trangt og mangel på barnestoler. Barselsalongen på Tukthuset ønsker å være et sted småbarnsforeldre med barnevogn ikke er til bry. Her kan foreldre trille inn, nyte en kaffekopp og lunsj mens deres små kan ligge i vognen rett ved siden av, på en lekematte på gulvet eller ved bordet i en barnestol. 

Barnevogna må stå igjen på utsiden

Sara Sand Strøm, Johanne Bennet-Nigg og Magnhild Wisnes har funnet veien inn i den nyåpnede barselsalongen på Tukthuset. De tre nybakte foreldrene fikk barn for rundt fem måneder siden og er i samme barselgruppe. Førstegangsforeldrene Strøm og Bennet-Nigg forteller at de flere ganger har blitt bedt om å la barnevogna stå igjen på utsiden av spisesteder, da det ikke er plass inne. 

– På sommeren er det ikke noe problem, da sitter vi jo utenfor eller tar med maten i en park, men nå som det begynner å bli kaldt kan vi jo ikke det, forteller Bennet-Nigg. 

Wisnes har etter tiden som mor merket seg stedene rundt i Oslo hvor det er egnet å ha med barn, spesielt med tanke på et stille og rolig sted for amming. 

– Dette stedet går definitivt inn på listen over de stedene, sier hun. 


Magnhild Wisnes (t.v) og Johanne Bennet-Nigg (t.h) nyter kaffe og en god samtale med sovende barn i vogna rett ved. Foto: Vilde Sofie Einan

Et møtested 

Også mødrene Louise Johannesen og Mari Furuseth Olsen kjenner seg igjen i problematikken med trange kaféer og restauranter.

– En barnevogn er ofte ganske dyr, vi ønsker ikke å sette den fra oss ute på fortauet, sier Johannesen.

Mødrene, med barn på ni og ti måneder, mener at kafébesøk ble lettere da ungene var store nok til å sitte i barnestoler. Likevel er det fortsatt mange steder med bare høye, lite barnevennlige, barkrakker. Johannesen og Olsen forteller at de under pandemien har savnet et sted foreldre kan møte andre foreldre, og der barn kan få stimuli av å møte andre barn. 


Louise Johannesen med sin sønn på ni måneder leker med venninnen Mari Furuseth Olsens datter (10mnd). Foto: Vilde Sofie Einan

Utviklet idé fra egne erfaringer


Idéutvikler Caroline Bækkelund Ellingsen. Foto: Vilde Sofie Einan

Konseptutvikler Caroline Bækkelund Ellingsen er selv mor til to sønner. Eldstemann på halvannet år, og yngstesønnen på knappe åtte uker. 

Ellingsen følte ofte på dårlig samvittighet under kafébesøk med sønnen sin. Den dårlige samvittigheten kom av konflikten mellom hennes eget behov for å sosialisere seg med venner, familie og ikke minst andre småbarnsforeldre, og barnets behov. På grunn av mangel på barnestoler ble sønnen liggende mye i vogna for at Ellingsen skulle få spise, drikke kaffe og snakke med andre. 

Hennes erfaringer satt i gang idéene til barselsalongen. Barselsalongen er utstyrt med eget stellerom, ammekroker med egne ammeputer, og matter på gulvene med barneleker. I tillegg er det mer enn nok plass til både å overholde meteren óg ha med seg barnevognen inn. 

Koronapandemien var også en avgjørende faktor for å sette i sving konseptet om barselsalongen. Mange opplever at sosiale arrangement i forbindelse med barseltiden blir avlyst. Tanken er at barselsalongen kan fungere som en møteplass for småbarnsforeldre. 

Arbeidsplasser til unge


Daglig leder Paulo Letelier (t.v) og medarbeider Dimitris Gkozntaris (t.h). Foto: Vilde Sofie Einan

Tukthuset drives av Paulo Letelier som er daglig leder i selskapet Letelier AS. Selskapet har fokus på å gi arbeid til ungdom som sliter med å komme seg på arbeidsmarkedet. Gjennom jobb på serveringsstedene får ungdommene tett oppfølgning og opplæring for å komme ut med arbeidserfaring og økt mestringsfølelse.

Tukthuset har vært åpent i fire år, men barselsalongen hadde offisiell åpning første oktober i år. 

Emneord: