Det sosiale Boligprosjektet til Møller Eiendom har gått bedre enn forventet. Foto: Fride Sørensen

Tilbyr leiligheter som hjelper mot ensomhet

Møller Eiendom åpner innovasjonsprosjektet ”Piir”, sosiale boliger for godt voksne.
Onsdag, 14 oktober, 2020 - 11:59

På Skøyen har Møller Eiendom satt i gang hva dem kaller fremtidens boligløsning. Prosjektet kalt Piir tilbyr leiligheter, hvor fasiliteter som treningsstudio og svømmehall er inkludert i leien. De har et fokus på det sosiale og enkle livet, og arrangerer sosiale aktiviteter for beboerne. De tror og håper at prosjektet vil påvirke hvordan man tradisjonelt bor i Norge. 

 

Ensom gammel mor

Ifølge Christine Moy som jobber som ”nabovert” i bygget ble ideen inspirert av en gammel mor.

– Det var en person i Møller Eiendom som kom på ideen. Han hadde en gammel mor en gang i tiden som ønsket at et sånt sted kunne eksistert,  sier Moy.

Moy mener at leiligheten er annerledes enn andre boliger siden de har tilgang til fellesstue, treningsrom, svømmebasseng og fellesleilighet som beboere kan leie ut til gjestene sine.

– Vi har tilrettelagt at alt skal være i nærheten så man skal kunne leve det enkle livet. Tasse ned og begynne å trene, eller gå ned på Coop-en og handle mat.


Moy sin jobb er å tilrettelegge for beboere at de har en trygghet, og noen å kontakte hvis det er noe de lurer på. I tillegg til nabovertene jobber det fire studenter i bygget, som også bor der. Foto: Fride Sørensen Foto: Fride Sørensen

 

Moy kaller konseptet revolusjonerende og nytenkende.

– Det handler om samhold og felleskap. Det er lagt inn i konseptet at man ikke skal være ensom her, man skal finne den tryggheten og nærheten til andre mennesker


Studentenes jobb kan være å arrangere noe sosialt som å dra på kino, lage middag med beboere eller hjelpe til med innflyttingen. Her bruker studenten Sunniva Storebakken fellesstuen til skolearbeid. Foto: Fride Sørensen

Tilmann von Soest, professor ved psykologisk institutt på Universitetet i Oslo, har hørt om lignende prosjekter.

– Folk som er ensomme har mindre kontakt med andre mennesker enn de ønsker seg. Jeg kan jo tenke meg at hvis det er et sted hvor du har mulighet til å møte andre mennesker og hvor du kan få nære bekjentskap, er det helt klart noe som kan hjelpe mot ensomhet, sier Soest. 

Bedre enn all forventning

Piir åpnet i våres, og hadde sin første innflytning i sommer. Siden har folk gradvis flyttet inn. Foreløpig er bare en tredjedel av leilighetene leid ut, mye fordi det ble vanskelig å holde visninger på grunn av koronasituasjonen. Samtidig opplever naboverten interesse fra forbigående, som ofte går innom av nysgjerrighet og ender opp med en visning.

Til tross for litt brems i utleieprosessen har prosjektet gått bedre enn forventet.

– Det har gått over all forventning egentlig. Med Covid tenkte jeg egentlig at vi skulle få enda mer brems i prosessen, men jeg syns det går veldig fint. Det er veldig gøy å høre tilbakemeldinger fra de som har flyttet inn, hvor fornøyde de er.

 

Bertrands Sandvik på 93 år er en av beboerne og er storfornøyd.

– Jeg trodde aldri jeg skulle få det så godt i mine gamle dager, sier Sandvik.

Han er imponert over alt nabovertene får til.

– Det arrangeres aftener i fellesstue. Forleden dag var det indisk aften med nydelig mat og rødvin, kosta ikke fem øre. Fellesstuen er åpen to etasjer opp. Der er det dagens aviser og kan være litt servering av kaffe eller te, sier Sandvik.

 


Sandvik mener prosjekter vil helpe mot ensomhet. – Du kan ikke få det bedre enn her, sier han. Foto: Fride Sørensen

Ikke for folk flest

Møller Eiendom har valgt å leie ut leilighetene for at de skal kunne forme konseptet over tid. Ut ifra Piir sin egen prisliste kan man si at leilighetene ikke er for alle. 

– Det har nok noe med at man har satset på dette området som er ganske dyrt. Også har de gått ”all in” med detaljer, materialvalg og basseng, ting som er ganske eksklusivt.


En av studentene som bor i bygget bruker fellesstuen. Studentene har tilgang til de samme fasilitetene som beboere har. Foto: Fride Sørensen

Moy tror at det vil dukke opp lignende konsepter hvis Piir blir et vellykket prosjekt.

– For eksempel kan man bygge en som passer til barnefamilier og en for unge voksne, og kanskje en for masse forskjellige folk. Man kan bygge på ulike steder i landet, der tomtepriser ikke er så høye.

Ifølge prislisten til Piir, tilbyr de syv forskjellige leiligheter. Den minste leiligheten er på 24 kvadratmeter og koster 14 300kr i måneden. Den største ligger på 100 kvadratmeter og koster mellom 37 000- og 42 000kr i måneden.

 

 

Emneord: 
Tags: