Yegane Samimi (26) sto i frontlinjen på demonstrasjonen mot menneskerettighetsbrudd og henrettelser i Iran. Foto: Ørjan Nilsen

Demonstrerte mot henrettelser i Iran

Fredag 9. oktober ropte Iranske demonstranter ut foran Stortinget. Over 123 mennesker har blitt henrettet i Iran de første seks månedene av 2020, og tallene øker.
Tirsdag, 13 oktober, 2020 - 12:43

– Det er barbarisk. De samler folkemengder, roper ut av en megafon og henger folk på åpen gate, gjerne foran ambassader, sier Abdulfath Frouzandehjoo (59). Han er en av demonstrantene som har møtt opp foran Stortinget for å vise hva han synes om at Iran fortsatt bruker henrettelse som skremselsmetode. 

Iran er på andre plass i verden over land som henretter flest mennesker, og henging fra heisekran er en utbredt metode, ifølge Amnesty. 


Abdulfath Frouzandehjoo (59) bærer det Iranske flagget, men støtter ikke det Iranske regimet. Foto: Ørjan Nilsen

Henretter unge mennesker 

– Unge mennesker har ingen framtid, forteller Abdulfath, og sikter til at også mindreårige blir dømt til døden. 

Han krever nå forandring. 

– Vi prøver å ringe til hele FNs sikkerhetsråd og verden om at de må involvere seg, stoppe henrettelsene, sier Frouzandehjoo. 


Mellom 20-30 mennesker møtte opp for å vise sin solidaritet til hjemlandet. Foto: Ørjan Nilsen

Alarmsituasjon 

Yegane Samimi (26) vil at verdenssamfunnet skal få øynene opp for hva som foregår i Iran. 

– Det er en forferdelig situasjon, og vi må vise fram hva regimet gjør mot politiske motstandere som sitter fengslet, sier hun. 


Målet med demonstrasjonen er å få en slutt på de umenneskelige straffene i Iran, og få den norske regjering til å legge press på regimet. Foto: Ørjan Nilsen

Amnesty om Iran:

– Myndighetene undertrykker retten til ytrings- og forsamlingsfrihet 

– Mennesker som gir uttrykk for å være uenig med myndighetene blir fengslet 

– Mange blir utsatt for tortur og mishandling, som pisking, amputasjoner og nedverdigende straffer

– Hundrevis har blitt henrettet, noen ganger i offentligheten. Også personer som var under 18 år da de begikk forbrytelsen blir dømt til døden 

Fra: https://amnesty.no/iran

Til Journalen forteller hun om bryteren, 27-år gamle Navid Afkari som nylig ble henrettet for å ha deltatt i en demonstrasjon mot den økonomiske situasjonen i landet.

– Alarmen for menneskerettigheter i Iran lyser nå rødt, sier Samimi. 

Hun vil at Norge og andre Europeiske land skal avslutte alt økonomisk samarbeid med landet. 

– Norge må boikotte regimet og sette inn sanksjoner, avslutter hun. 

Skriker for rettferdighet 

– Ned med Khamenei og Rouhani!, roper demonstrantene. Ali Khamenei er Irans øverste leder, og har vært det i snart tre tiår. Hassan Rouhani har vært landets sittende president de siste sju årene. Siden 2013, året han ble innsatt, er det bekreftet over 3000 henrettelser, ifølge statisikk fra FN-sambandet. I tillegg er det trolig store mørketall. 

Dødsdommene deles ut for blant annet drap, narkotikakriminalitet, utenomekteskapelig sex, homofili, regimekritikk og fiendskap mot gud. 

 


“Presidenten må gå!”, roper Martin og de andre demonstrantene. Foto: Ørjan Nilsen


Demonstrantene står samlet for landet sitt. Foto: Ørjan Nilsen

Verdenslederne må handle 

Demonstrantene forteller at den eneste måten å få til en endring er at verdenslederne legger press på det Iranske regimet. 

– Vi er glade for at land som USA putter Iran under mer og mer press, for det kan føre til forandring, sier Yegane Samimi til Journalen. 

 

Emneord: