Flere ungdom må vente i kø for å komme inn på fritidsklubbene. Foto: World Bank Photo Collection (CC-BY-NC-ND 2.0 Creative Commons)

Tøffe tak for kommunens fritidsklubber

Fritidsklubbene i Oslo har måttet tilpasse tilbudet etter smittevernreglene. Dette har konsekvenser for ungdommene.
Tirsdag, 3 november, 2020 - 15:15

Nesten alle Oslos bydeler har en eller flere ungdomsklubber som er åpne som et fritidstilbud etter skolen. Under pandemien har de, som alle andre, måttet innføre restriksjoner på antall ungdommer og aktiviteter. 

Tøffe omstillinger

Jordal fritidsklubb, som er et kommunalt tilbud fra bydel Gamle Oslo, forteller om tøffe omstillinger som følge av pandemien. 

– Under lockdown måtte vi stenge klubben, og alle mellom 10 og 18 år mistet sitt fritidstilbud, forteller Edin Krajisnik, teamleder ved klubben. 

I midten av mai begynte den gradvise gjenåpningen av fritidsklubben, men med begrensninger på antall barn og unge inne i lokalet. Med dagens smittevernregler kan klubben kun ha 20 barn og ungdommer inne i lokalet samtidig. Krajisnik forteller at det nå er frivillig å bruke munnbind, og at lokalet er stort nok til at en-meters regelen kan overholdes. Jordal fritidsklubb har like åpningstider som før pandemien brøt løs, men restriksjonene fører med seg køer og ventelister for ungdommen.

Klubbleder ved Ellingsrud fritidsklubb, Gorana Colic-Stjelja, forteller at de også har måttet omstille seg som følge av de nye smitteverntiltakene.

– Vi har prøvd å arrangere aktiviteter med en meters avtand, og har måttet kutte ned på ballspill som fotball og stikkball. 

Må vente i kø

For at flest mulig skal få slippe inn, har klubbene delt opp besøkstidene. 

– Grunnet økning i smitte i Oslo har vi delt tid på klubben for ulike aldersgrupper, samt delt inn i forskjellige soner i lokalet. I tillegg har vi smittesporingsregister, så alle registerer seg når de kommer og går, forteller Colic-Stjelja ved Ellingsrud fritidsklubb.

 Dersom ungdommen ikke får plass, skrives de opp på en prioriteringsliste. Jordal fritidsklubb har også en lignende løsning.

– Vi har ventelister som ungdommen kan skrive seg opp på, og på denne måten kan vi også ringe dem om det blir ledig. Det er litt “førstemann til mølla”, men ungdommen er veldig greie mot hverandre, sier Krajisnik. 


Foto: Printscreen hentet fra Oslo kommunes hjemmesider 

Han forteller at ungdommene lar andre slippe inn, dersom de selv har fått være i klubben en stund.

– Det har skapt et slags samhold. 

Til tross for dette, tror Krajisnik at det er tøft for ugdommene. 

– Dersom du har fire venner der inne, men du selv må vente ute fordi lokalet er fullt, er det tøft. Det er også vondt å fortelle ungdommen at de er nødt til å vente ute i kulden fordi vi ikke kan ha flere inne. 

Teamlederen opplyser om at det er færre besøkende enn før, da flere arrangementer ikke lenger kan avholdes. Han tror at det er flere ungdom de ikke ser. 

– Tidligere hadde vi rundt 50 til 80 ungdommer innom hver dag, nå er det nærmere 40 til 60. 

Grunnet restriksjonene opplyser Jordal fritidsklubb om at de ønsker å være en informasjonsprotal for ungdommen, og samarbeider og henviser til andre steder der ungdommen kan være sosiale. 

Flinke til å følge smittevernreglene

Gorana Colic-Stjelja mener at både de yngste og de eldre ungdommene ved Ellingsrud fritidsklubb har stor forståelse for tiltakene, og er flinke til å følge smittevernreglene. 

– De yngste barna er flinke til å si ifra når de skal hjem, de vasker henda når de kommer inn, og de sier ifra når de er ferdige med utstyret de bruker slik at vi får desinfisert det. Ungdommene på ungdomskolen og videregående er også forståelsesfulle og flinke, men både de yngste og eldste barna synes det er kjipt å ikke alltid få være med vennene sine. 

Emneord: 
Tags: