Mange hadde tatt med hjemmelagde skilt i alle slag på demonstrasjon. Politiet var også til stede og passet på at demonstrasjonen gikk fredelig for seg. Foto: Viktor Tangestuen

Demonstrerte mot innstramming av abortlovgivning

Hundrevis av sinte mennesker samlet seg onsdag utenfor den polske ambassaden i Oslo for å demonstrere mot Polens nye abortlov.
Torsdag, 29 oktober, 2020 - 12:07

Etter at Polen sist torsdag strammet inn på lovverket rundt abort har det vært flere demonstrasjoner i landet. På onsdag samlet store mengder kvinner og menn seg utenfor den polske ambassaden i Oslo for å vise sin misnøye.

– Vi vil ikke ha krig

Maria, Olga og Konrad er alle på plass for å vise sin støtte og demonstrere. De synes den polske regjeringen har trådt galt i sin behandling av kvinner og at det kan betraktes som kriminelt. Alle tre er stolte over å stå med så mange mennesker for å støtte polske kvinner.

– Det er viktig at polske kvinner forstår at selv om vi er i et annet land, står vi med dem, sier Maria.


Olga (f.v.), Maria og Konrad var tre av mange som tok turen til den polske ambassaden for å demonstrere. Foto: Viktor Tangestuen 

På spørsmål om hva de ville sagt til den polske regjeringen dersom de kunne, sier alle at det er vanskelig å finne noen fine ord. Alle tre føler at regjeringen bygger opp til krig med lovendringer som dette.

– Vi vil ikke ha krig, men det kommer til å bli krig, for den polske regjeringen insisterer på det, sier Olga.

Taler på polsk, norsk og engelsk

Fra en liten scene forteller flere talere om sine opplevelser og meninger rundt abortlovverket i Polen. De oppmøtte følger godt med mens talerne roper ut forskjellige sinte ytringer mot den polske regjeringen. Etter hvert rop følger det store brøl fra de oppmøtte.

Talene går for det meste på engelsk, men noen velger å tale på norsk og polsk.


Flere kvinner, og noen menn, fortalte om sine historier og sitt syn på abortloven i Polen foran de oppmøtte. Foto: Viktor Tangestuen

Blant demonstrantene er det mange forskjellige skilt med ytringer som “My Body, My Choice” og “I Wish I Could Abort the Government.” De oppmøtte snakker både engelsk, polsk og norsk, og det er tydelig at saken har engasjert store mengder mennesker.

Store demonstrasjoner i Polen

Etter Polens grunnlovsdomstol bestemte at landets abortlov er grunnlovsstridig forrige uke har det vært store demonstrasjoner i flere polske byer. I flere dager har demonstranter sperret gater og vist sin avsky over kjennelsen. 

Fredrik Lange Fjell forteller over telefon til Aftenposten at situasjonen i den polske hovedstaden Warszawa er dramatisk.

– Det er titusenvis av folk som har møtt opp for å demonstrere mot forbudet, sier Fjell, som er i landet på grunn av jobb.

En av Europas strengeste abortlover

Avgjørelsen til grunnlovsdomstolen betyr at den allerede høye terskelen for å ta abort i landet blir enda høyere. Kjennelsen bestemmer at abort av ikke-levedyktige fostre strider mot grunnloven. Dette betyr at det i praksis blir nærmest forbudt med abort i Polen. Allerede før kjennelsen hadde landet en av Europas strengeste abortlover.

Etter kjennelsen vil det kun være tillatt å ta abort dersom kvinnens liv eller helse står i fare, eller hvis graviditeten er et resultat av voldtekt eller incest. Det er også verdt å merke at helsepersonell kan nekte å utføre abort dersom det strider mot deres egen tro.